Home / Start
Back / Terug
Content

China

Presentation:
version 2000

Presentatie:
versie 2000.

 

Vlag van comm. China.

  Aantal versies: 10

  Uitgave: 1 juli, 2007

Met dank aan Sukan Man - NL haar vertaling van Chinese teksten.

Kaart van China en zijn buren.

 

 

Omdat China een land is dat de Bern Copyright Convention niet erkent kopieert het, meer of minder nauwkeurig, alles waarvan het meent dat er zaken mee te doen is. Het is daarom niet verwonderlijk dat Chinese zakenlieden alle mogelijke Monopoly-achtige bordspellen maken, zoals Real Estate - Millionaire - Rijke Dikke Man - Sterke Hand - illegale Monopoly en sedert 2001 ook legale Monopoly spellen van Parker/Hasbro.

 

 

 

 



Shanghai Real Estate 1937.Versie: Shanghai Real Estate
Uitgever: Onbekende maker in Shanghai - ±1937
Afmetingen van het bord: 48,5 x 48,5 cm
Het spel:
Deze vroege Shanghai editie is erg interessant, speciaal in vergelijk met het spel dat hieronder is beschreven. Het bestaat uit een stevig bord met een los doosje voor de kaartjes, eigendomskaarten, bankbiljetten, lopers, huizen en hotels. De Spelregels en de teksten op het bord zijn allemaal in het Engels.
Dit spel behoort tot de verzameling van Phil Orbanes, die er het volgende over vertelt:

"De reden dat dit spel in het Engels is gedrukt is omdat er in  Shanghai veel Westerlingen woonden en het het handelscentrum van China was. Zo werd bijvoorbeeld het spel Mah Jongg voor het westen aangepast en daar, in het begin van de jaren '20, in het Engels op de markt gebracht (Zie Phil's boek "The Game makers", pagina 66 en volgende). Daarom heeft, spoedig nadat het succes van Monopoly in 1936 in Shanghai bekend werd,  een ondernemende firma dit spel uitgebracht voor de Westerse gemeenschap aldaar. China was geen lid van de Copyright Convention van Bern. Daarom was China berucht vanwege het kopiëren van populaire werken die elders in de wereld verschenen, zonder daarvoor auteursrechten te betalen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat dit spel niet Monopoly genoemd wordt, ondanks dat het een rechtstreekse, niet ge-authoriseerde kopie is van de Parker Brothers 1935 versie van het spel."

Het ontwerp van de Real-Estate-versie is dus gebaseerd op het Amerikaanse bord, terwijl de Millionaire-versie duidelijk is geënt op het Waddington ontwerp. Maar om toch vooral niet teveel op het nagemaakte spel te lijken heeft de Chinese fabrikant nogal wat afwijkingen aangebracht, zoals daar zijn:

De naam staat evenwijdig aan de zijden 2 en 4 i.p.v. aan 1 en 3.
De Chance en Community Chest velden liggen naast de hoeken Jail en Go-to-Jail.
De gevangenisschurk is een povere imitatie van de "echte".
De man die u naar de gevangenis stuurt lijkt niet erg op een politieagent.
Alle hoekvelden zijn niet gekleurd.
De middenvelden op de zijden zijn geen stations of spoorwegen maar scheepvaartlijnen.

Onderdelen van het Shanghai Real Estate spel.Vanaf Go zijn de eigendommen:

Geelachtig gr
: Rubicon Road, Mac Leod Road
Lichtpaars: Columbia Circle, Great Western Road, Avenue Foch
Rood: Route de Say-Zoong, Avenue Petain, Avenue Joffre
Lichtblauw: Honan Road, Canton Road, Hankow Road
Lichtgroen: Kiangse Road, Soochow Road, Peking Road
Geel: Bubbling Well Road, Yu Yuen Road, West End Gardens
Lichtroze: Avenue Edward VII, Szechuen Road, Broadadway
Lichtgrijs: Nanking Road, The Bund

(De onderstreepte straten zijn dezelfde als die van de oorlog-uitgave Millionaire.)
De 4 scheepvaartlijnen zijn: Blue Funnel Line - Dollars S.S.Line - N.D.L S.S.Co. en China Merchands S.&N. Co.
De Chance- en Community Chest- kaartjes hebben geen illustraties met Suikeroompje. De bankbiljetten zijn in zwart gedrukt op gekleurd papier en lijken erg op het ontwerp van de Amerikaanse bankbiljetten uit die periode. In de cirkel staat: "Shanghai Real Estate 1 ... (of enige andere waarde) Realty Dollar". Het Chinese karakter voor elke waarde staat ook, 2 keer, op de bankbijetten. 
De 6 lopers lijken op bedeltjes voor een armband, zie de foto. 
De houten huisjes zijn blauwgroen, de hotels rood
De houten dobbelstenen zijn typisch Chinees: met de grote, niet gekleurde stip voor de 1.


 

Shanghai Millionaire, een Engels spel uit China.Versie: The Game of Shanghai Millionaire
Uitgever: Onbekende maker in Shanghai - ±1940
Afmetingen van het bord: 48,5 x 48,5 cm
Het spel:
Gary Korzenstein uit Toronto - Canada was de eigenaar van het 
hiernaast getoonde bord. (Hij schonk het in 2002 aan 
Yad Vashem - Jerusalem
.) In 2001 vertelde Gary over dit spel:

"Ik heb dit bord al 25 jaar in mijn bezit. Mijn broer uit Montreal kreeg het van een vriend, die, samen met zijn oudere broer en ouders, in of vóór de Tweede Wereldoorlog vanuit Oost Europa naar Shanghai vluchtte. Zij emigreerden tenslotte naar Canada, vóór of tijdens de Chinese Revolutie van 1949. Helaas heb ik alleen het bord, geen geld, kaartjes of lopers.
Ik hoorde van een ander dat het spel waarschijnlijk in Shanghai is gemaakt als een geplagieerd spel dat in plaatselijke winkels werd verkocht. Dit was in die tijd gebruikelijk, vooral met boeken."

Nieuwsgierig geworden naar de achtergrond van de aanwezigheid van joden in Shanghai vond ik op de website van het Jewish Heritage Centre in Winnipeg - Canada navolgende vermelding:

"Zoals de bekende Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg joden hielp ontsnappen uit  Budapest  in  Hongarije, zo waren er 2 andere diplomaten, de Chinese Consul Generaal Dr.Feng Shan Ho die in Wenen - Oostenrijk werkte en de Japanse Consul Chiune Sugihara die in Kovno - Litouwen werkte. Deze mannen waren verantwoordelijk voor veel van de visa die ertoe hebben bijgedragen dat tenslotte meer dan 18.000 joden vlak vóór of zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Europa konden ontsnappen naar Shanghai."

Het is opvallend dat dit spel in het Engels is, terwijl het aannemelijk is dat de meeste emigranten Duitsers waren en mensen uit Oost Europese landen. Het feit dat Shanghai Millionaire een kopie is van het Engelse Waddington London spel is niet zo vreemd, want alle Europese uitgaven uit die tijd waren op dat ontwerp gebaseerd en niet op dat van de Amerikaanse Parker Brothers. De belangrijkste kenmerken van het Waddington ontwerp zijn:

De locomotieven op de stations wijzen tegen de richting van de klok. Merk op dat op de borden van de London spellen alle locomotieven groen zijn, terwijl er op het hierboven getoonde Shanghai bord 1 geel is en 1 blauw.

De Algemeen Fonds velden hebben niet de blauwe schatkist.

Het Extra Belasting veld heeft niet de gouden ring met diamant.

Zwarte rug met sticker.De rugzijde van het bord is zwart en heeft op1 bordhelft een witte sticker. 
Tussen 4 rode lijnen staat de naam van het spel "The Game of Shanghai 
Millionaire
". Alle straatnamen zijn van Shanghai en zijn vanaf GO:

Paars: Avenue Haig, Hart Road
Donker blauw: Avenue Road, Yu Ya Ching Road, Peking Road
Rood: Honan Road, Tientsin Road, Ningpo Road
Donker geel: Avenue Petain, Avenue Roi Albert, Avenue Joffre
Oranje: Great Western Road, Yu Yuen Road, Connaught Road
Licht geel: Hardoon Road, Seymour Road, Bubbling Well Road
Groen: Kiukiang Road, Kiangse Road, Szechuen Road
Licht blauw: Nanking Road, The Bund

De 4 stations zijn:East Railway Station, South Railway Station, West Railway Station en North Railway Station..

Dec.2004:
Innerbox of the Shanghai Millionaire with its  attributes .Shanghai historicus Kent  McKeever - N.Y. kocht onlangs de doos met attributen, behorende bij het Shanghai Millionaire bord! En van wat de inhoud laat zien blijkt duidelijk dat  het hele spel commercieel vervaardigd is in grotere hoeveelheden dan mogelijk zou zijn geweest onder beperkte oorlogsomstandigheden door emigranten
In Kent McKeever's Shanghai site staat te lezen:

"Van 1844 tot 1943 was Shanghai één van de politiek merkwaardigste entiteiten die er ooit zijn geweest. Het was een situatie van drie geo-politieke lichamen in één, nl. die van de Internationale Kolonie, de Franse Concessie en het Chinese gemeentebestuur van Groot Shanghai. In deze periode werd het één van de leidende commerciële steden van de wereld.
Enerzijds had Shanghai een gebied dat een Franse consessie was en direct vanuit Frankrijk geregeerd werd en anderzijds was er een deel van de stad dat de "International Settlement" genoemd werd, omdat het theoretisch onder de gedeelde controle van een aantal verschillende landen viel, waaronder Groot Britainnië, de Verenigde Staten en Japan.

Dit betekent dat er belangrijke commerciele invloeden waren van zowel de UK (Waddingtons) als de USA (Parker Brothers). Dit komt ook tot uiting in deze spellen:

Real Estate

Millionaire

Parker Bros. ontwerp met enkelvoudige namen op de velden. Waddingtons ontwerp met 2x de namen op de velden en gekleurde locomotieven die terug rijden.
Lang bord met los, klein doosje voor de  attributen, zoals dat in de begindagen van Monopoly gebruikelijk was. Lang bord met los, klein doosje voor de  attributen, zoals dat in de begindagen van Monopoly gebruikelijk was.
huisjes en hotels van mat hout.  huisjes en hotels van mat hout.

De lichtgele Community Chest en oranje Chance kaarten hebben ronde hoeken.
De 6 metalen lopers zijn: oude auto - boot - kanon - vingerhoed - handtasje en strijkijzer.
De ivoren (?) dobbelstenen zijn typisch Chinees, met de grote rode één stip.  


 

Nengshou, met een Smurf op het deksel, ±1970.Versie: NENGSHOU - intelligentiespel
Uitgever:Snangyi - ±1970
Afmetingen van het doosje: 17,0 x 11,0 x 1,9 cm
van het uitgevouwen "speelblad": 38,6 x 35,7 cm
Het spel:
Dit zal ongetwijfeld één van de weinige Monopoly-achtige spellen zijn die in communistisch China zijn verschenen, omdat het niet te verwachten is dat "kameraden"graag een kapitalistisch spel spelen.
Onduidelijk is waarom er een Smurf op het deksel staat. Gezien het feit dat de Smurfen in oktober 1958 "geboren" werden, en zij waarschijnlijk niet meteen in China zijn ingevoerd, neem ik aan dat dit spel omstreeks 1970 zal zijn uitgegeven.

Op het deksel van het kleine doosje staat onder de leesbare naam de naam van het spel nogmaals met 2 rode charaktertekens, met daarnaast intelligentiespel. De 2 regels bóven de naam zeggen: Wil jij in de toekomst rijk worden? Gebruik alsjeblieft ..
Onder het silhouet van gebouwen staan de 4 trefwoorden: nadoen markt - zaken doen - intelligentie oefening en vaardigheid verhogen

Zoals het kleine doosje reeds doet vermoeden, en de foto duidelijk bevestigt, is de uitvoering van dit spel uiterst pover. Op het "speelblad", dat de benaming bord niet waardig is, komen 7 groepen van 3 en 1 x 4 velden voor. Het zijn winkelcentra in de 25 op het kaartje aangegeven steden. De 2 grote rivieren zijn de Gele Rivier (Huang He) en de Yangtze. Vanaf het Startpunt zijn de winkelcentra van de steden:

Groen: Harbin - Changchun - Shenyang
Rood: Beijing - Tientsin - Shanghai
Blauw/zwart raster:Taiyuan - Shijazhlang - Jinan
Rood/zwart raster: Zhengzhou - Nanjing - Hangzhou
Groen: Huainan - Nanchang - Changsha - Wuhan
Rood/zwart raster: Quanzhou - Canton - Haiku
Geel: Lupanshui - Choingqing - Chengdu
Blauw:Xining - Lanzhou - Xi'an

Er zijn geen stations, maar op elke zijde komt wel een wit veld voor, dat samen met de anderen een groep vormt. Zoals u kunt zien is er wel iets als een Electriciteitsbedrijf (15 Yuan) en een Waterleiding (10 Yuan), maar die staan op de plaats van de Gevangenis en Ga naar de Gevangenis. Verder zijn er nog 3 andere velden waar aan de overheid (!), in plaats van de bank, betaald moet worden. Dit zijn resp.: Centrale pot (40 Yuan) - Transport (35 Yuan), de groene auto op het 3de hoekpunt - Belastingdienst (100 Yuan), op de plaats waar westerlingen ook belasting moeten betalen. 
Op elk van de 29 Werkvergunningen (30 x 53 mm), i.p.v. de gebruikelijke eigendomsbewijzen,  staat de naam van het overeenkomstige winkelcentrum van een stad vermeld en is de tekst gedrukt in de kleur van het veld. Op deze kleine kaartjes staan 3 bedragen, nl.:

  1. Het bedrag dat de speler aan de overheid moet betalen om het bedrijf te kopen.

  2. Het bedrag dat een andere speler aan de eigenaar moet betalen. (Dubbel tarief in geval één speler de hele groep bezit).

  3. Het bedrag dat de overheid betaalt indien het wordt terugverkocht. Dit is steeds de helft van de aankoopprijs en doet dus sterk denken aan de hypotheekwaarde.

Als u over Startpunt komt krijgt u géén salaris, maar kunt u een lening sluiten tegen een rente van 10%. Als bewijs krijgt u een kaartje dat iets groter (35 x 61 mm)  is dan de Werkvergunningen.
Er is slechts 1 stapeltje van 24 slecht bedrukte, oranje Kans-kaartjes (35 x 65 mm), allemaal voorzien van hetzelfde Smurfje. Hierbij zitten niet alleen giften (van de overheid) en strafbetalingen (aan de overheid),  maar ook actiekaarten, waarmee goederen gekocht kunnen worden. 
Er zijn geen huizen en hotels bij dit spel
. De bankbiljetten zijn een slechte imitatie van de Monopoly biljetten, want behalve de waarde in het midden van het biljet, hebben zij ook 4 rechthoekjes met resp. een TV-toestel (?) - vliegtuig - boot en auto. De 6 waarden zijn resp.: 1 (wit) - 5 - 10 - 50 - 100 en 500 Yuan. 
De 6 lopers zijn eenvoudige pilonnetjes van plastic.
Er is maar één dobbelsteen, bestaande uit een langwerpig zwart plastic tolletje met de cijfers 1 t/m 6.

Dit spel werd in oktober 1999 op ebay verkocht voor US$ 50.-.



Qianshou, ±2000.Versie: QIANGSHOU(sterke hand), versie 1
Uitgever:WTOY WENZHOU - ±2000
Afmetingen van het doosje: 2,5 x 23,5 x 14,0 cm
van het uitgevouwen "speelblad": 37,0 x 37,5 cm
Het spel:
Op het dekseltje staat het laatste deel van de 4de zijde van het (Amerikaanse) bord met GO en de 2 dobbelstenen (op het veld Luxury Tax) die de 3 en 5 laten zien en het (getekende) autootje op het  Boardwalk veld. Het autootje komt evenwel niet in dit spel voor. 
Deze uitgave is zichtbaar niet meer communistisch, want het is een duidelijke kopie van de Parker Brothers doos uit 1985.
Het rode logootje van de Chinese fabrikant is te vinden op het GO-veld. Overigens is het hele spel natuurlijk alleen in het Chinees.

Opvallend is het "speelblad"; in dit geval is het een heel slap doekje van plastic dat overigens netjes bedrukt is. Het middenveld is geheel bedrukt met tekst (de spelregels) waardoor er geen plaats meer is voor de naam van het spel, noch voor de velden van de beide kaartjes. 
De indeling van het bord is ook weer nauwkeurig van Parker Brothers gekopieerd. Er komen echter enkele onregelmatigheden voor, die vermoedelijk alleen door slordigheden zijn veroorzaakt, zoals:

Veld 3 van het speelblad (dat samen met veld 1 een groep zou moeten vormen) heeft geen blauwe balk, maar er is wel een eigendomskaartje met blauwe balk voor dit veld.

De laatste straat van de groene groep heeft op het speelblad een blauwe balk, maar op het eigendomsbewijs weer een groene balk.

De slecht gedrukte eigendomskaartjes (45 x 55 mm) moeten nog losgemaakt worden uit een vel. Op de 4 station-velden staat steeds dezelfde rode elektrische trein. De prijzen van de eigendommen zijn een faktor 10 hoger dan die van het Amerikaanse en Europese spel. 
De gele Gelegenheid-kaartjes (met ?) en oranje Noodlot-kaartjes (met !) (33 x 60 mm) zijn slecht gedrukt op bruin karton, maar zijn wel geïllustreerd met een plaatje van Suikeroompje.
De 6 zeer slecht gedrukte bankbiljetjes (40 x 70 mm) hebben allemaal het zelfde ontwerp, bestaande uit een brede rand met daarbinnen links een portret van een politicus (?) en daarboven oneolardn, rechts een lauwerkrans en in het midden een ovaal met getal. De waarden van deze eenzijdig in kleur bedrukte witte biljetten zijn: 1 - 5 - 10 - 50 - 100 en 500 Yuan.
Op de rand van het deksel staat dat het spel voor 2 tot 4 spelers is, maar er zijn slechts 3 plastic pilonnetjes als lopers. Dus 3 spelers en 1 bankier?
Er zijn 33  holle, zwarte huisjes en 12, net zo kleine, holle, blauwe hotels van plastic.
Er is maar één dobbelsteen, bestaande uit een langwerpig zwart plastic tolletje met de cijfers 1 t/m 6.
De Spelregels zijn in rood gedrukt op één enkel velletje en voorzien van Uncle Pennybags die uit de O oprijst.

 

 

Xinban qiangshouqi, ±2000.Versie: XINBAN QIANGSHOUQI 
             (nieuwe uitgave van het sterke hand spel)
Uitgever: Inlandse firma  - ±2000
Afmetingen van het doosje: 2,1 x 12,2 x 18,0 cm
van het uitgevouwen "speelblad": 36 x 39 cm
Het spel:
Dit spel is eigendom van Michael Hume uit de UK.
Deze uitgave komt heel wat beter overeen met de Parker Brothers edities, behalve dan de kwaliteit: 

De niet-gekleurde Monopoly-balk-met-Suikeroompje is midden 
op het bord gedrukt in gesloten, zwarte letters.

De station-velden tonen het zwarte Parker Brothers 
locomotiefje.

De velden voor de kaartjes liggen naast de Go en Vrij Parkeren
(met rood autootje) hoeken.

Op de Noodlot-velden staat de blauwe schatkist.

Op het Extra Belasting-veld staat de gouden ring met diamant.

Als u  over Go komt ontvangt u 200 Yuan.

Alle 27 eigendomskaartjes (40 x 65 mm) op 1 vel geperforeerd papier. En zo zijn de Gelegenheid- kaartjes (met ?) en Noodlot-kaartjes gedrukt op onbehandeld, geperforeerd karton (30 x 43 mm)
De 6 netjes gedrukte bankbiljetjes (35 x 68 mm) hebben allemaal het zelfde ontwerp, bestaande uit een brede rand met daarbinnen links een portret van een politicus (?) en daarboven oneolardn, rechts een lauwerkrans en in het midden een ovaal met getal. De waarden van deze eenzijdig in kleur bedrukte witte biljetten zijn: 10 - 50 - 100 - 500 - 1000 en 5000 Yuan. De waarden van de gedevalueerde (?) bankbiljetten liggen dus een faktor 10 hoger dan die uit het vorige spel.

Ik kan slechts vermoeden dat het een kwestie van slordig werk is dat het spel geen huizen en hotels heeft, noch lopers, dobbelstenen of Spelregels, want zonder deze zaken kan het spel niet gespeeld worden. Toch heeft men het spel wél als zodanig verkocht!

 

 

Qiangshou, versie 2.Versie: QIANGSHOU (sterke hand), versie 2
Uitgever:WTOY WENZHOU - ±2000
Afmetingen van het kleine doosje: 2,5 x 23,5 x 14,0 cm
van het uitgevouwen "speelblad": 36,0 x 38,5 cm
Het spel:
Dit spel is eigendom van David Miller - UK.

Uit een vergelijk van beide voorgaande spellen blijktdat dit spel een combinatie is van de doos van het eerste spel en het "speelblad" van het andere.
Dit is dus het bewijs dat de blauwe doos editie ook gemaakt is door deze fabrikant.

Maar er zijn een paar zaken typisch voor deze versie, zoals:

De enige leesbare woorden op de Spelregels van deze uitgave zijn 
"Qiang Shouqi", hetgeen betekent dat ze uit de blauwe editie stammen. 

De kleine, holle huisjes en hotels hebben dezelfde afmetingen en zijn gemaakt van plastic. Zij hebben overhangende daken. 
Gezien hun aantal zijn de huisjes rood en de hotels blauwgroen.

De onregelmatige afmetingen van de kaartjes (30/35x58/60 mm) verschillen van die van de andere versies. Alle gele (waarschijnlijk de Gelegenheids? kaartjes) laten een rennend Suikeroompje zien, terwijl alle oranje kaartjes (waarschijnlijk Noodlot) ons Suikeroompje tonen als een vagebond, net zoals in versie 1.

De afmetingen van de eigendomskaartjes zijn 45 x 55 mm, gelijk aan die van versie 1, maar anders dan die van het blauwe spel.

De 6 bankbiljetten (45 x 90 mm) zijn het grootst van alle 3 de versies. Het ontwerp is nog hetzelfde: het bestaat uit een brede rand met daarbinnen links een portret van een politicus (?) en daarboven het woord oneolardn, rechts een lauwerkrans en in het midden een ovaal met getal. De waarden van de eenzijdig in kleur gedrukte witte biljetten zijn: 1 - 5 - 10 - 50 - 100 en 500 Yuan. 

De slechts 3 kleine, plastic lopers zijn dezelfe als die van versie 1. 
Beide dobbelstenen zijn langwerpige tolletjes van zwart plastic met de nummers 1 t/m 6.

 

 

Chinees plagiaat, ref.nr.2004Versie: Falcificatie van Hasbro Monopoly ref. 14535, in Arabisch, Ref. No.2004
Uitgever: Hongyan - ±2000
Afmetingen van de doos: 4,8 x 26,6 x 40,5 cm
Het spel:
Dit is werkelijk nog nooit eerder vertoont; een falsificatie die zijn weerga niet kent!

Dit in China gemaakte spel in de (gedeeltelijk) Arabische taal suggereert in eerste instantie de offiële, door Parker Brothers uitgegeven, Franse standaard versie uit 1996 te zijn: Het onder op de doos vermeldde ref.nummer 14535/101 duidt op "de witte doos met een deel van de 4de zijde, met daarboven de rode Monopoly-balk met Suikeroompje", terwijl "101" het landennummer voor Frankrijk is. Maar:

de duurste straat op het bord van Parijs is de "Rue de la Paix", die zo nodig half in het Engels vertaald moest worden naar 
"Road Paix". En waarom is het woord Chance (Kans, zowel in het Frans als in het Engels) vertaald naar Luck, terwijl op het Start-veld het Franse woord Départ niet vertaald is, maar de rest van de tekst wel en in slecht Engels?

de tekst naast de "kleurenfoto van het lachende gezin" op de onderkant van de doos is wederom een armoedige vertaling naar het Engels van het oorspronkelijk Franse verhaal.

Rue de la PaixEn als u dan de doos, gemaakt van ruw, bruin karton, opent valt u in de volgende verbazing, want u krijgt niet één mooi, stevig bord met de straten van Parijs, maar twee slappe borden, waarvan er 1 een schaakbord is en de ander .... een bord met de straten van London.  Gezien het feit dat:

op de stations de locomotieven groen zijn en "terug rijden naar Go"

op de Community Chest velden geen blauwe schatkist staat

en op het Super Tax veld niet de gouden-ring-met-diamant

op het middenveld Monopoly in open letters staat

blijkt dit bord een kopie van het Engelse bord (volgens het Waddingtons ontwerp) uit de jaren 60 te zijn. Dit wordt bevestigd door het gegeven dat de huur van alle onbebouwde gele straten gelijk is (£ 22.-). (Deze fout  werd pas een aantal jaren later hersteld, toen het ontwerp van Parker Brothers, met o.a. de zwarte locomotieven werd toegepast.)
De rechthoekige Chance-kaartjes zijn geel, de Community Chest-kaartjes roze. De velden voor deze kaartjes op het bord zijn beide voorzien van een Micky Mouse figuurtje. Dit roept ogenblikkelijk de vraag op of er verband bestaat tussen deze Chinese fabrikant Hongyan en de makers van de overeenkomstige spellen uit Oman en die met het ref. nr. 7405 uit de landen Saudi-Arabië, Yemen en India?
Met een ongelofelijke precisie en kwaliteit daartentegen zijn de 7 bankbiljetten uit de oorspronkelijke uitgave 14535 gekopieerd, zelfs inclusief de nauwelijks leesbare tekst "©1996 Tonka Corporation". De 7 waarden zijn resp.: 100 - 500 - 1.000 - 2.000 - 5.000 - 10.000 en 50.000.
De inlage in de doos is een kopie van wit plastic van de rode inlage van het originele spel.
De 6 lopers zijn eenvoudige plastic pionnetjes. De donkergroene huisjes en rode hotels zijn van plastic en hebben een overhangend dak met een schoorsteen.
Van de beide kleine dobbelsteentjes (met zijden van 6 mm) zijn alle getallen in blauwe stippen, behalve de rode 4 en de dikke rode stip voor de 1.

Hoewel dit spel is "Made in China" is het waarschijnlijk alleen bestemd geweest voor de export.

De prijs van dit spel bedroeg in juni 2003 S$ 12.90 (€ 6,50) in Singapore.


 

Chinese Millionaire van inlands fabrikaat, ±2000.Versie: Millionaire
              "Property trading board game" 
Uitgever: Onbekende inlandse fabrikant - ±2000
Afmetingen van het doosje: ong. 15 x 20 cm
The game:
Ik kan helaas niets meer over dit spel vertellen dan dat het in 2002 in Shanghai gekocht werd voor het luttele bedrag van ongeveer € 2 .

Toch denk ik dat het beter is om te laten zien dat het spel bestaat, dan geen aandacht aan te schenken aan dit Millionaire spel dat suggereert een officiele Parker uitgave te zijn met die 3 namaak  Mr. Monopoly mannetjes. Dee bolhoed, noch de snor zijn van de echte Mr.Monopoly, terwijl de wandelstok in de verkeerde hand wordt gehouden.


 

 

Dikke Rijke Rijke Man, inlands fabrikaat, ±2000.Versie: Dikke Rijke Man
Uitgever: Onbekende inlandse fabrikant - ±2000
Afmetingen van het doosje:  ong. 15 x 20 cm
Het spel:
Net als bij de Millionaire edition heb ik slechts de getoonde foto van het spel gekregen. Het doet denken aan een Chinese versie van het Disney Monopoly van Parker/Hasbro.
Ik vermoed dat de getoonde foto van de onderkant van de doos isomdat er een barcode op te zien is. Het getoonde bord laat zien dat er 40 velden zijn en dat alle eigendommen in de zelfde kleurgroepen verdeeld zijn als op het reguliere Monopoly-bord.

Dit spel werd in 2002 in Shanghai gekocht voor ca. € 2.


Eerste officiele Hasbro editie voor China.Versie: China Wall Monopoly, ref. 00010.1390
Uitgever: Parker Brothers/Hasbro - 2001
Afmetingen van de doos:  40 x 27 x 5,3 cm
Het spel:
Deze zeer luxe, tweetalige uitgave, die in Hong Kong is gemaakt, doet met zijn deftig ogende bord sterk denken aan de Hong Kong Commemorative edition uit 1997.  
In deze uitgave zult u vertrouwd raken met 22 grote steden in China, waarvan er 7 in het Spelregelsboekje beschreven worden.

Vanaf Go zijn de eigendommen:

Huhehaote - Lanzhou - Northern Train Station - Urumqi - Jilin -Harbin - In Jail - Xian - Power Supply - Kunming - Guilin - - Wuhan - Chongqing - Chengdu - Free Parking - Hangzhou - Hefei - Xiamen - Southern Train Station - Zhuhai - Guanzhou - Water Works - Shenzhen - Go to Jail - Nanjing - Dalian - Tianjin Eastern Train Station - Beijing - Salary Tax en Shanghai.

De station velden op het bord hebben niet de gebruikelijke zwarte locomotieven van Parker-Hasbro, maar een eenvoudig tekeningetje van de voorkant van een of andere Chinese trein. De Chance kaartjes zijn oranje, de Community Chest kaartjes zijn groen.
De speciale HK lopers.De lopers zijn dezelfde de 8 bronzen lopers uit de Commenmorative Hong Kong Edition, t.w.: een tram - schoen - badkuip - auto - kandelaar - beker - olifant en een rennend Suikeroompje. De groene huisjes en rode hotels zijn van plastic.

Deze uitgave wordt alleen in Hong Kong verkocht.

De verhalen over 7 Chinese steden in het Spelregels-boekje zijn:

Beijing:
Beijing is gedurende de verschillende dynastieën van de Chinese geschiedenis een aantal keren van naam veranderd. In de Tangyu overheersing werd het eerst Xiuzhou genoemd, zo´n 4000 jaar geleden. Vervolgens werd het Sucheng genoemd en voor de eerste keer werd het als hoofdstad gekozen, enwel voor de Yan provincie, zo´n 3000 jaar geleden.
In de tijd dat Bejing de hoofdstad was gedurende een aantal dynastieën na de 10de eeuw voor Chr., had het in Chine natuurlijk een historische status. het kreeg gedurende de diverse dynastieën herhaaldelijk een andere naam: in de Liao heerschappij werd het Yandu genoemd, in de Jin periode Chongdu en in de Yuan Dynastie hette het Dadu.
De laatste 2 dynastieën van China, d.w.z. de Ming Dynastie en de Qing Dynastie, kozen ook  Bejing als hun hoofdstad, hetgeen resp. voor 270 en 260 jaar standhield in de Chinese geschiedenis. Tenslotte heeft Bejing zijn belangrijkheid als hoofdstad van China tot op vandaag behouden.

Shanghai:
Omdat Shainghai aan de centrale kustlijn van China ligt was het sedert de Song Dynastie al een handelshaven en werd het in de 19de eeuw een belangrijke stad in de Chinese geschiedenis: na het einde van de Opium Oorlog in 1842 werd de Qing Dynastie gedwongen zijnpolitiek van isolationisme te stoppen en werd Shanghai een vrijhandelshaven voor Engeland en andere vreemde mogendheden, volgens het verdrag van Nanjing. Door deze speciale politieke achtergrond werd Shanghai blootgesteld aan de westerse culturele en economische systemen, waardoor het een gezaghebbende stad werd met een speciale cultuur. Vandaag de dag is Shanghai de grootste stad van China en wordt het beschouwd als het economische hart en een moderne metropolisl

Nanjing:

Met een rotsachtig landschap als een natuurlijke verdediging voor de nationale veiligheid, was Nanjing een belangrijke plaats als hoofdstad voor diverse dynastieën, zoals die van Changan en Luoyang.
IIn het moderne China is Nanjing nog steeds één van de meest belangrijke steden met een krachtige groei van de olie, ijzer en chemische industrie, waarin de Changjian River Bridge een grote bijdrage levert omdat die het hele transport netwerk van China beheerst. 

Xian:
Het rotsachtige landschap van Xian is eveneens een uitstekend wapen voor de nationale veiligheid. Daarom werd Xian uitverkoren om de hoofdstad te zijn van verscheidene oude dynastieën van voor de 11de eeuw voor Chr.
Xian speelde een belangrijke rol in de Chinese geschiedenis van 2000 jaar geleden: vanaf dat het de hoofdstad werd, voor de eerste keer tijdens de Westerse Zhou Dynastie, bleef het de hoofdstad onder 11 dynastiën, w.a.de Qin Dynastie, Han Dynastie en de Tang Dynastie.
Xian heette "Changan" in de Tang Dynastie. Het is het startpunt van de beroemde "Sik Route" en een belangrijke plaats voor de internationale handel.

Guilin:
Naar verluidt "verdient het landschap van Guilin de eerste plaats t.o.v. de rest van de wereld." Er is geen enkel landschap in China dat zó uniek is, zo onbeschrijfbaar mooi en mysterieus, of dat zulke adembenemende bewondering oproept bij bezoekers als het gebied rond Guilin.

Harbin:
Harbin, de hoofdstad van Heilongjiang, de meest noordelijke provincie van China, ligt aan de Sunghua Rivier. Harbin heeft elke winter een ijs lantaarn festival waardoor het een wonderland van ijs wordt.

Huhehaote:
Huhehaote ligt in het autonome gebied in China en betekent "Groene Stad" in het Mongools. Het graf van Wang-chao-jun ligt in Huhehaote.

 

Your comments and/or additional informations will be highly appreciated! Only then this catalogue remains interesting! So please do send a message to:
Uw opmerkingen en/of aanvullingen worden zeer op prijs gesteld! Zo blijft deze catalogus actueel! Neemt u dan ook gaarne contact op met:

albert c. veldhuis
Zoetermeer - The Netherlands
e-mail: worldofmonopoly@gmail.com
(Nederlands,,Deutsch,Français,Magyar)