Home / Start
Back / Terug
Content

NL-Steden en Universiteit spellen 2

Presentation:
version 2000

Presentatie:
versie 2000.

 

itgave: 6 oktober, 2009  

D.  Sedert 2001 brengt de Nederlandse firma: Logo Identity Games. Identity Games International BV
                                                                                     Wijnhaven 3e
                                                                                     3011 WG Rotterdam
                                                                                     tel: 010 - 201 45 55
                                                                                     Web-site: http://www.identitygames.nl
                                                                                     e-mail: info@identitygames.n

de Nederlandse stedenspellen van  Winning Moves op de markt.

De eerste stedenspellen van Winning Moves verschenen in Groot Brittannië, later gevolgd door Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Nederland en Zwitserland.
Het zijn allemaal zg. "Authorized Opoly Games", d.w.z. dat zij met goedkeur van en in samenwerking met Hasbro uitgegeven worden. Evenals bij de Amerikaanse stedenspellen moet een deel van de winst verkregen worden uit sponsoring door plaatselijke bedrijven en instellingen die op de velden genoemd worden. De prijzen van de straten en andere eigendommen zijn steeds gelijk aan die van het standaard spel, in €uro's.

Deze spellen worden allen volgens eenzelfde patroon gemaakt, t.w.:

Op het kleurrijke deksel staat onder de rode Monopoly-balk altijd een compositie van voor de stad specifieke foto's, met, in perspektief, midden onder de eerste en laatste velden van het bord links en rechts van Start

In de rechter benedenhoek staan steeds de 6 van de 10 standaard lopers afgebeeld, enwel de vingerhoed, kruiwagen, auto, boot, kanon en ruiter-te-paard. De andere lopers van het spel zijn: hoed, hondje, schoen en strijkijzer.

In de O van Monopoly in de rode balk staat Mr. Monopoly (die tot 2000 Suikeroompje werd genoemd) met zijn rode vlinderdasje.

De rugzijde van het bord is altijd rood.

Op het bord liggen de Kans kaartjes met mooie rode rugzijde met Monopoly-balk, zoals gewoonlijk, bij de Start-hoek en de Algemeen Fonds kaartjes met mooie blauwe rugzijde en ook weer de Monopoly-balk, bij de Vrij-Parkeren-hoek. Het zijn dezelfde kaartjes als die van het standaard spel uit dezelfde periode.

In de binnendoos zit een vierkante inlage van rood plastic met 4 vakjes, waarop het dubbel gevouwen bord moet liggen. 

De Banker's tray is een tweede, iets hogere inlage van groen plastic met 7 sleuven voor het bewaren van de bankbiljetten.

Het geld bestaat uit heel neutrale Monopoly bankbiljetten (code 100 64535 ....). De waarden zijn resp. 1 - 5 - 10 - 20 - 50 - 100 en 500.

In één vakje van de banker's tray zit een doosje van transparant plastic, waarschijnlijk voor het bewaren van de huizen en hotels. 

Alle mooi afgewerkte groen plastic huisjes en rood plastic hotels hebben een overstekend dak en een excentrisch geplaatste schoorsteen. 

De dobbelstenen zijn wit en hebben zwarte ogen. Een (niet altijd) bijgeleverd linnen zakje is wellicht bedoeld voor het bewaren van de dobbelstenen en lopers?

De Spelregels staan beschreven in een 16 pagina's tellend boekje dat begint met "De geschiedenis van Monopoly" (het aloude onjuiste verhaal van de boef Charles B.Darrow, die zicht het spel van de Quackers had toegeëigend), gevolgd door "De geschiedenis van de ..(stad)..".

Op de onderzijde van de doos staat een verhaal over de stad en een kleuren-afbeelding van het bord.

Alle spellen zijn "Made in Ireland".


Amsterdam -2001.Versie: Amsterdam, Art. Nr.: 4015 6
Uitgever: Winning Moves/Identity Games/Hasbro - 2001
Afmetingen van de doos: 26,8 x 40,1 x 5,3 cm   
Het spel:
Het verhaal op de onderzijde van de doos zegt:

"Amsterdam, zo vaak bezongen, is een stad die het tolerante karakter van ons land belichaamt. Iedereen komt er en iedereen is er welkom. Of het nu gaat om buitenlandse toeristen die eeuwenoude cultuur komen proeven, of om landgenoten van buiten de hoofdstad die de Uitmarkt, Koninginnedag of een voetbalfeest eens in hun leven in Amsterdam mee willen maken.

In Amsterdam raak je niet uitgekeken. Bezienswaardigheden wisselen elkaar in rap tempo af. En iedereen kent ze! Van het wereldberoemde Anne Frank-huis en het vermaarde Rijksmuseum tot de gezellige Jordaan,
met z'n 'goeie ouwe Wester', het zijn inmiddels allemaal begrippen. Net zo goed als Monopoly een begrip is onder de spellen. Amsterdam en Monopoly vormen met elkaar een unieke twee-eenheid, een collectors item, maar zeker ook een schitterend spel voor iedereen die Amsterdam een warm hart toedraagt!" 


Vanaf Start zijn de straten achtereenvolgens:

Duivendrechtsekade - Kattenburgerplein - Gooiseweg - Paulus Potterstraat - Koningsplein - Rembrandtplein - De Ruijterkade - Raadhuisstraat - Nieuwezijds Voorburgwal - Keizersgracht - Spuistraat - PC Hooftstraat - Stadhouderskade - Rokin - Roemer Visscherstraat - Damrak - Ferdinand Bolstraat - Waterlooplein - Max Euweplein - De Boelelaan - Dam en Kalverstraat

Van de 2 duurste straten van het standaard spel is de Leidschestraat niet in dit spel opgenomen, maar de Kalverstraat staat weer op precies dezelfde plaats.

Op de onderzijde van de doos staat "Made in Ireland" in een grote, vette, witte cirkel rechts, boven de streepjescode. 

 

 

Rotterdam-2001.Versie: Rotterdam, Art. Nr.: 4016 3
Uitgever: Winning Moves/Identity Games/Hasbro - 2001
Afmetingen van de doos: 26,8 x 40,3 x 5,3 cm   
Het spel:
Het verhaal op de onderzijde van de doos zegt:

"In 2001 is Rotterdam de Culturele Hoofdstad van Europa, maar voor het
zover kwam hebben de stad en haar bewoners hard moeten werken om de opbouw na de Tweede Wereldoorlog vorm te geven. Dat is met succes gebeurd en eigenlijk is het nog steeds in volle gang. Een bruisende, vernieuwende stad is nooit af. 

Rotterdam is een stad om te bezichtigen. Architectonische innovatie kreeg en krijgt de ruimte, maar ook aansprekende musea, exposities, horecafaciliteiten en natuurlijk de Euromast, diergaarde Blijdorp en de beroemde boottochten naar de haven trekken toeristen van binnen en ver buiten de landsgrenzen naar Rotterdam. Rotterdam, havenstad, stad van Erasmus, toeristenstad en bovenal stad van trotse inwoners."

Vanaf Start zijn de straten achtereenvolgens:

Parkhaven - Aelbrechtskolk - Oostzeedijk - West-Kruiskade - Maasboulevard - Grotekerkplein - Straatweg - Weissenbruchlaan - Museumpark - Maaskade - Schaardijk - Oude haven - Hoogstraat - Wijnhaven - Heijplaatweg - Wilhelminakade - Albert Plesmanweg - Lijnbaan - Weena - Beurstraverse - Blaak en Coolsingel

Van de 3 groene straten van Rotterdam van het standaard spel wordt hier het Hofplein niet genoemd.
De velden van de 4 stations zijn in deze editie resp.: Rotterdam Airport - Station Tussenwater - Waalhaven en Station Beurs.

Op de onderzijde van de doos staat "Made in Ireland" in een grote, vette, gele cirkel rechts, boven de streepjescode. 
Rotterdam, editie 2, ref.nr.1404.

 

In oktober 2008 verscheen een gewijzigde heruitgave van deze editie en dús onder het nieuwe Art.Nr.1404.  De oplage bedroeg 5.500 stuks.

Vanaf Start zijn de straten in deze 2de editie achtereenvolgens:

Wallenburgerplein - Overschieseweg - Conradstraat - Stationsplein - Weena - Koninginnenhoofd - Fairoaksbaan - ? leeg veld? - Jan Leentvaartlaan - K.P.van der Mandelalaan - Kralingseweg - Karel Doormanstraat - Boompjes - Cor Kieboomplein - Petroleumweg - Overschiese Dorpsstraat - Haringvliet - Coolsingel - Heemraadssingel (Identity Games) - Stadion Feijenoord - Lijnbaan en Het Stadhuis

De velden van de 4 stations zijn in deze editie vergeven aan de autodealer Eef en Huub: Berkel en Rodenrijs - Rotterdam Zuid - Capelle aan den IJssel en Rotterdam Noord. 

 

 

Den Haag-2002.Versie: Den Haag, Art. Nr.: 4019 4 
Uitgever: Winning Moves/Identity Games/Hasbro - 2002
Afmetingen van de doos: 26,8 x 40,1 x 5,3 cm
Het spel:
Het verhaal op de onderzijde van de doos zegt:

"De Hofvijver is waar het allemaal begon. In de lange geschiedenis van inmiddels 775 jaar die daarop volgde, groeide Den Haag uit tot één van de belangrijkste steden van Nederland. Koningin en regering zetelen er, maar door de jaren hebben ook de Indische gemeenschap, de statige oude en de verrassende nieuwe architectuur, North Sea Jazz, ADO, Scheveningen, Madurodam en talloze andere plaatsen, plekjes, mensen, evenementen en ontwikkelingen Den Haag de identiteit gegeven waarop het trots mag zijn. 

Al die eigenschappen, de karakteristieke straten, pleinen, gebouwen en parken komen terug in de originele stijl die Monopoly kenmerkt. Beleef Den Haag door er te zijn, maar zeker ook door het te spelen." 

Vanaf Start zijn de straten achtereenvolgens:

Zuiderpark - Melis Stokelaan - Wagenstraat - Parnassusplein - Prinses Beatrixlaan - Laan van Meerdervoort - Frederik Hendriklaan - Plein - Johan de Wittlaan - Gevers Deynootplein - Gevers Deynootweg - Prins Willem-Alexanderhof - Lange Houtstraat - Laan van Roos en Doorn - Mauritskade - Lange Poten - Parkstraat - Gravenstraat - Buitenhof - Passage - Spui en Lange Voorhout.

De 4 stations zijn resp. Station Hollandsspoor - Station Moerwijk - Station Den Haag Centraal en Station Laan van Nieuw Oost-Indië.

De 3 gele straten van Den Haag van het standaard spel komen ook in dit spel voor, maar liggen verspreid over de zijden.

Op de onderzijde van de doos staat "Made in Ireland" in een kleine, dun-gelijnde, witte cirkel rechts boven de streepjescode. 

 

        Gedicht verschenen in het AD/Haagsche Courant
                     van 3 oktober 2009:

 

Heruitgave van Den Haag onder ref.nr.01398.In oktober 2008 verscheen een gewijzigde heruitgave van deze editieen dus onder het nieuwe Art.Nr.01398
De oplage bedroeg 4.500 stuks.

Het verhaal op de onderzijde van de doos is precies gelijk aan dat van de eerste uitgave

Vanaf Start zijn de straten in deze 2de editie achtereenvolgens:

Weissenbruchstraat - Rijswijkseweg - Korte Vijverberg - Koningin Julianaplein - Lange Voorhout - Wagenstraat - Hofweg - Noordeinde - De Pier - Tournooiveld 6 - Tournooiveld 1 - Churchillplein - Carnegieplein - Hoogstraat - Haagsche Bluf - Plein - Circusstraat - Zeestraat - Passage 15 - Passage 39 - Koninginnegracht en Frederik Hendriklaan.

De 4 stations zijn resp. Halte Spui/Stadhuis HTM - OV-Knoop Leyenburg HTM - Halte Beatrixkwartier HTM en Klantenservice Wagenstraat HTM.

 

 

Breda-2002.Versie: Breda, Art. Nr. 4020 0
Uitgever: Winning Moves/Identity Games/Hasbro - 2002
Afmetingen van de doos: 26,8 x 40,1 x 5,3 cm
Het spel:
Het verhaal op de onderzijde van de doos zegt:

"In 2002 viert Breda het 750-jarig bestaan als stad. Door de jaren heen bouwde het een naam op als 'Stad met karakter'.  Eén van de meest gezellige steden van ons land, een stad waar het prima wonen, winkelen en uitgaan is. Breda heeft talloze bezienswaardigheden, is omringd door bossen en houdt een naam hoog als het gaat om evenementen. Het jaarlijkse carnaval, het jazzfestival en de Nationale Taptoe zijn daarvan slechts enkele voorbeelden.

Al die eigenschappen, al die karakteristieke straten, pleinen en parken komen terug in de originele stijl die Monopoly kenmerkt . Beleef Breda door er te zijn, maar zeker ook door het te spelen."

Vanaf Start zijn de straten achtereenvolgens:

Rat Verleghstraat - Stadionstraat - Kasteelplein - Grote Markt - Waterstraat - Willemstraat - Veemarktstraat - Wilhelminapark - Parade - Tramsingel - Haagsemarkt - Academie Singel - Bouvignelaan - Willem van Oranjelaan - Oude Vest - Claudius Prinsenlaan - Reigerstraat - Spinveld - Ginnekenweg - Baronielaan - Minervum en De Barones.

De 4 stations zijn die uit het standaard spel.

Op de onderzijde van de doos staat "Made in Ireland" in een kleine, dun-gelijnde, witte cirkel rechts boven de streepjescode. 

 

 

Versie: Utrecht, Art. Nr.: 40316 
Uitgever: Winning Moves/Identity Games/Hasbro - 2003
Afmetingen van de doos: 26,8 x 40,1 x 5,3 cm
Het spel:
NRC Handelsblad 1 juli 1988.In het Culturele Supplement van het NRC Handelsblad van 1 juli 1988 staat bij het artikel van Hans Steketee "Utrecht als hoofdstad van de rest van Nederland" een Monopoly-bord met 22 straten uit Utrecht. Merkwaardig genoeg gaat het artikel over bekendheid en modernisering van de stad, zonder dat er met één woord over het overheersende plaatje gerept wordt. 
In die tijd was er nog geen sprake van Stedenspellen en de bedenker van dit imaginaire bord is dan ook uitgegaan van het standaard bord met de 3 zo gunstig gelegen straten van Utrecht. Hoewel het plaatje in zwart/wit in de krant stond, geef ik, voor de betere herkenning, de opsomming toch in de gebruikelijke kleuren. Vanaf Start zijn het:

Dorpsstraat/Ons Dorp - Brink/Ons Dorp - Nobelstraat - Weerssingel - Padualaan - Zadelstraat - Lucasbolwerk - Einsteindreef - Neude - Biltstraat - Vreeburg - Oudegracht - Mariaplaats - Lepelenburg - Smeestraat - Springweg - Maliebaan - Janskerkhof - Domplein - Oud Kerkhof - Catharijnesingel en Voorstraat.

Vergelijkt u ze eens met de straten die Identity Games heeft uitgekozen voor hun uitgave van 2003. Zoek de 4.

Utrecht-2003Het verhaal op de onderzijde van de doos zegt:

"De geschiedenis van Utrecht gaat terug tot de Romeinen, die op de plaats van de stad een fort bouwden. De komst van Willibrord in de Middeleeuwen maakte van Utrecht een bisschopsstad. In de stad werden vele kerken gebouwd, waarvan de Dom nog steeds - letterlijk - een hoogtepunt is: De Domtoren is de hoogste kerktoren van ons land.

Veel van de rijke geschiedenis van de stad is nog steeds terug te vinden in de historische binnenstad; terecht een beschermd stadsgezicht. Utrecht is vandaag de dag vele steden in één: bisschopsstad, universiteitsstad, jaarbeursstad, winkelstad, verkeersknooppunt en museumstad. Het zijn allemaal namen die de veelzijdigheid van het hedendaagse Utrecht tot uitdrukking brengen."

Vanaf Start zijn de straten achtereenvolgens:

Galgenwaard - Het Zand - Wittevrouwensingel - Nijenoord - Kanaalweg (Hasbro natuurlijk) - Poortstraat - Vinkenburgstraat - Pieterstraat - Domplein - Herculesplein - Winthontlaan - Maliebaan - Neude - Nicolaaskerkhof - St Jacobsstraat Lange Viestraat - Massegast Hoek Oudegracht
Stadhuisbrug - Vredenburg - Hoog Catharijne - Nieuwegracht en Oudegracht.

Van de 3 lichtbruine straten van Utrecht in het standaard spel is in dit spel alleen Neude opgenomen.

De 4 stations zijn die uit het standaard spel.

 

Edysje Fryslân, 2003.Versie: Edysje Fryslân, Art. Nr.: 40378
Uitgever: Winning Moves/Identity Games/Hasbro - okt. 2003
Afmetingen van de doos: 26,8 x 40,1 x 5,3 cm   
Het spel:
Dit is voor het eerst dat het Monopolyspel gewijd wordt aan een provincie, of iets nauwkeuriger, aan bedrijven in steden van de provincie Friesland. Maar omdat deze provincie bijna een buitenland van Holland is, en omdat het ook een eigen taal heeft, is deze uitgave zo interessant. Gelukkig is er ook een een boekje met de Nederlandse vertaling bij het spel, zodat ik u kan vertellen dat er op de onderzijde van de doos staat:

"De ontstaansgeschiedenis van Friesland begint in de Romeinse tijd. Na een aantal opstanden wisten de Friezen zich zo'n 50 jaar na Christus te bevrijden van de Romeinse overheersing. De naam van de eigenzinnige provincie Friesland, of 'Fresia', komt men pas sinds het eind van de 7e eeuw tegen. Ondanks vele andere pogingen om de Friezen te onderdrukken, lukt dit nooit erg lang.
Of het nu de Noormannen of Saksen waren, iedere vijand kon rekenen op een geduchte Friese tegenstand. Ook de Hollandse graven Willem II en Willem IV werden buiten de deur gehouden.
Friesland is de watersportprovincie bij uitstek met de Friese meren, het IJsselmeer en de Waddenzee. Rondom de meren zijn vele natuurmonumenten en natuurreservaten te vinden, zoals het Fochteloërveen, de Waddeneilanden en bijvoorbeeld het Lauwersmeer. Het is dan ook niet zo bijzonder dat de provincie veel toeristen trekt. Naast natuurschoon vind je er natuurlijk ook nog de Schaatshal in Heerenveen en de plaatselijke betaaldvoetbal club. En wat dacht u van het Fries Verzetsmuseum in de hoofdstad Leeuwarden en het Scheepvaartmuseum in Sneek, waar eveneens het Eise Eisinga Planetarium is gevestigd, het oudste planetarium ter wereld?"

En het deksel van deze "beheinde oplage" (beperkte oplage) toont nog mooie foto's van 3 zéér bekende Friese sporten: de 11-stedentocht, skoetsje sielen en fierljeppen (ofwel slootjespringen).

Op het middenveld van het bord is de Friese vlag, met daaroverheen een foto van een grasveld waarop een muziekkorps loopt te spelen. In de hoek naast Start is natuurlijk het veld voor de Kâns kaartjes, terwijl de Algemien fûns kaartjes bij de Frij parkeare hoek liggen. Vanaf Start zijn de eigendommen achtereenvolgens:

Drachten- De Rottefalle - Drachtster Kompenije - Grou - De Lemmer - De Jouwer - Sleat - Starum - Hylpen - Warkum - Boalsert - Snitsermar - Dokkum - Snits - It Hearrenfean D. Nieuwenhuiswei - It Hearrenfean van Kleffensleane - It Hearrenfean Huismanstrjitte - Ljouwert Voltastrjitte - Ljouwert Ruterskertier- Ljouwert Eastergoawei - Ljouwert Twibaksmerk en Ljouwert Bûterhoeke.

Van de steden Herenveen en Leeuwarden worden dus resp. 3 en 5 straten genoemd. 
De 4 stations zijn de gebruikelijke, die in het Fries heten: Stasjon Súd - Stasjon West - Stasjon Noard en Stasjon East. En wist u dat Gevangenis in het Fries Finzenis is?
Vele sponsors vermelden het internet adres op hun veld, zoals de Provincie Friesland met zijn www.fryslan.nl. Op de niet-gesponsorde velden staan mooie foto's.

 

 

Editie Hoeksche Waard.Versie: Hoeksche Waard, Art. Nr.: 40835 
Uitgever: Polder Leisure Games VOF/Identity Games/Hasbro - nov. 2006
Afmetingen van de doos: 26,8 x 40,1 x 5,3 cm
Het spel:
Dit spel is uit de verzameling van David Miller - UK. In eerste instantie is deze editie verschenen in een oplage van 1.300 stuks, maar gezien de grote belangstelling heeft men daarna nog eens een serie van 700 exemplaren op de markt gebracht.

Het verhaal op de onderzijde van de doos zegt:

"Polder Leisure Groep
Eind 2005 is Polder Leisure Groep ontstaan door drie enthousiaste ondernemers uit de Hoeksche Waard : Veronique Mayer,  Dan Maasdam en Hans Mayer. De jonge organisatie heeft als doelstelling het organiseren en (mede)ontwikkelen van kleinschalige activiteiten binnen de grenzen van de Hoeksche Waard. De doelgroep bestaat uit een mix van jong en oud die houden van genieten in de landbouwnatuur in de ruimste zin van het woord. Tijdens de activiteiten staat de natuur en omgeving van de Hoeksche Waard centraal. Het is de bedoeling om tijdens deze kleinschalige activiteiten het nuttige met het aangename te verenigen. Een uitgebreide lunch in combinatie met een wijnproeverij of wat later op de dag een borrel in de buitenlucht is naar onze mening dan ook onmisbaar. Er zijn natuurlijk tal van manieren om van de Hoeksche Waard te genieten. Om die reden zijn de activiteiten opgesplitst in drie onderdelen: Games, Cultuur en Sport. Voorlopig althans!

Polder Leisure Games
Polder Leisure Games VOF is een apart onderdeel van de groep en is speciaal opgericht om het project Monopoly editie Hoeksche Waard van de grond te krijgen. Tijdens het spelen van Monopoly editie Rotterdam is eind 2004 het idee ontstaan om voor de Hoeksche Waard een Monopoly editie te maken. Na een periode van ideeën en plannen maken is uiteindelijk eind 2005 de knoop doorgehakt en is een begin gemaakt om deze bijzondere editie op de markt te krijgen. Het resultaat: Monopoly editie Hoeksche Waard bestaat!

Polder Leisure Cultuur
Met Polder Leisure Cultuur worden bijzondere activiteiten in de buitenlucht georganiseerd. Te denken valt aan een voorstelling in de buitenlucht, een kunstroute of een ander cultureel evenement.

Polder Leisure Sport
Polder Leisure Sport organiseert een aantal malen per jaar wandeltochten langs akkerranden en langs bijzondere gebieden in De Hoeksche Waard. Een groot aantal vrij toegankelijke gebieden wordt nauwelijks bezocht en hierin probeert Polder Leisure op haar manier verandering te brengen. Naast de activiteit in de buitenlucht wordt ook iets over de karakteristieke omgeving en de geschiedenis daarvan vertelt. Polder Leisure Groep blijft continue nieuwe activiteiten en projecten binnen de Hoeksche Waard onderzoeken en ontwikkelen. De groep probeert hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de nieuwe bronnen van inkomsten die gaan ontstaan op ons unieke eiland. Polder Leisure Games bedankt alle participanten van Monopoly editie Hoeksche Waard voor het in ons gestelde vertrouwen.
Veel plezier met Monopoly editie Hoeksche Waard!"

Vanaf Start zijn de straten als volgt:

L.J.Costerstraat Oud-Beijerland - Bommels Koussedijk Klaaswaal - Steenenstraat Oud-Beijerland - Zuiddijk Maasdam - Dorpsstraat Zuid-Beijerland - Antonie van Leeuwenhoekstraat Strijen - Langeweg Oud-Beijerland - Maseratilaan Oud-Beijerland  - Blaaksedijk Mijnsherenland - Grienden Puttershoek - Zuid Voorstraat 's-Gravendeel - 't Hoeksche Plein 's-Gravendeel - Mijlweg 's-Gravendeel - Boonsweg Heinenoord - Aan 't Spui Goudswaard - Schoutstraat Puttershoek - Ôudendijk 
Strijen
- Sportlaan Maasdam - Mariapolder Strijensas - Havenkade Goudswaard
- Hallinxweg Numansdorp en Voorstraat Numansdorp.   

De 4 stations zijn verkocht aan Veer Tiengemeenten - Veerdienst Hekelingen Nieuw Beijerland - Heinenoord tunnel en    
Beide utiliteitsvelden zijn respectievelijk: Electrotechnisch Installateur Zuid-Beijerland en Waterleiding.

De adviesverkoopprijs van dit spel is € 64,95.

 

 

Dordrecht-01268-2007.Versie: Dordrecht, Art. Nr.: 01268
Uitgever: Winning Moves Deutschland GmbH/Identity Games/
Hasbro - 13 dec. 2007
Afmetingen van de doos: 26,8 x 40,1 x 5,3 cm
Het spel:
Deze editie is eigendom van Leo Roubos - Papendrecht. (Hij weet te vertellen dat de oplage van de eerste (?) druk 1.100 exemplaren bedraagt).
Het valt op dat enkele attributen van deze nieuwe (?) uitgave afwijken van de oorspronkelijke uniforme uitgaven, t.w.:

De Banker's tray is nu lichter groen,

De vierkante plastic inlage is nu eveneens een stuk lichter rood dan voorheen. 

De plastic huisjes  zijn niet groen, maar wit. De hotels zijn wel rood. Zij hebben ook nog een overstekend dak en  een 
excentrisch geplaatste schoorsteen. 

Het spel is er gekomen dankzij Irene Koene van de souvenirwinkel Memorabel (www.memorabel.nl en www.dordtsedingen.nl ). 
Voor de tekst op de achterkant van de doos heeft Irene de informatie van Internet gehaald, waaruit zij en haar vriendin Femke Niestern de volgende tekst hebben opgemaaakt:

“Het kan niemand ontgaan: Dordrecht en water zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Zo ontleent Dordrecht haar oorspronkelijke naam aan haar ligging. Thuredrith doorwaadbare plaats aan de Thure. Het water bracht Dordrecht voor- en tegenspoed. Dankzij haar strategische ligging - aan het water - ontwikkelde Dordrecht zich tot een belangrijke handelsstad (stapelrecht in 1299) voor wijn, hout en graan. Een groot deel van het achterland ging verloren tijdens de St. Elisabethsvloed in 1421. Hierdoor kwam Dordrecht op een eiland te liggen en ontstond de directe verbinding naar zee.
Dordrecht is de oudste stad van Holland (stadsrechten in 1220). Andere belangrijke jaartallen uit de geschiedenis van de stad: 1572, het jaar waarin de Eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond en de jaren 1618-1619, verbonden aan de Dordtse Synode.
Bewoners en bezoekers kunnen nog steeds de geschiedenis proeven. De ruim 1.000 monumenten, waaronder veel voormalige pakhuizen, zoals ‘Bordeaux’ aan de Wijnstraat, herinneren aan een rijk verleden. 'Het Hof’ blijft verbonden aan belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. Wie door de straten wandelt, komt langs standbeelden die de gedachten aan illustere stadsgenoten levend houden: Johan en Cornelis de Witt, Ary Scheffer, en Dirk IV (die in 1049 in Dordrecht vermoord zou zijn).
Dordrecht is natuurlijk niet alleen een verleden. Dordrecht is een stad die midden in het leven staat. Met man en macht wordt gewerkt aan het hart van de stad, zodat het aantrekkelijk blijft voor zijn bezoekers. Er is ook veel aandacht voor cultuur. Een groot aantal evenementen biedt jaarlijks voor elk wat wils: de Monumentendagen, het Internationaal Poppenfestival, de Boekenmarkt, Big Rivers, the Boulevard of Dance, de Keramiekmarkt. Iedereen kan elke dag een Rondje Dordt doen, of op de eerste zondag van de maand het Kunstrondje Dordt lopen. Een keer per twee jaar organiseert de stad het evenement ‘Dordt in Stoom’.
Niemand hoeft zich te vervelen: Dordrecht heeft leuke winkels, interessante musea en galeries, restaurants en cafés. Wie van rust en natuur houdt, kan recreëren in de Hollandse Biesbosch, dicht bj het water waaraan Dordt zo verbonden is.”

Vanaf Start zijn de straten als volgt:

Spuiboulevard 99 - Spuiboulevard 300 - Willem Kesplantsoen - Woonpark Cigueña - Johan de Wittstraat - Spuiweg - Beverwijckstraat - Memorabel  Dordtsedingen.nl -Vriesestraat - Nieuwstraat - Voorstraat - Singel - Maxwellstraat - Hollandse Biesbosch - Binnen Kalkhaven - Zeehaven Dordrecht - Stadhuisplein - Grotekerksplein - Hofkwartier - Groenmarkt en Vleeshouwersstraat.  

De 4 stations zijn verkocht aan Stichting De Wielborgh (www.wielborgh.nl), die 4 verzorgings/verpleeghuizen heeft in Dordrecht, namelijk: het Sterrenwiel, het Polderwiel, het Waterwiel en het Stadswiel. Daarnaast hebben ze nog een complex voor ouderen in Costa de la Luz in Spanje, vlakbij de Portugese grens, genaamd Woonpark Cigueña (ook als straat vermeld).

Verder licht Leo nog toe:

"Zoals gebruikelijk bij de uitgaven van Winning Moves zijn vele straten gesponsord door bedrijven ín die straten. En natuurlijk heeft de gemeente Dordrecht het initiatief van harte gesteund. De foto op de voorkant van de doos met de Grote Kerk is vanaf Zwijndrecht, gemaakt door gemeentevoorlichter Leo den Otter. Hij en Angelique van Hemert maakten een aantal foto’s op de zijkant van de doos met mooie Dordtse plaatjes."

Ook veel Kans- en Algemeen Fondskaarten zijn gesponsord. Enkele typisch DOrdtse teksten zijn bijvoorbeeld:

Het is de eerste zondag van de maand: Kunstrondje Dordt. Ga verder naar Start.

U gaat op de fiets naar de Binnenstad. U ontvangt € 10,-.

U wilt meer weten over de historie van Dordrecht. Ga naar het Hofkwartier. Als u langs Start komt, ontvangt u € 200,-. 

U houdt zich aan de maximum snelheid in de Dordtse Binnenstad. U ontvangt € 50,-. 

U treedt met uw band op in de Dordtse Jazz Sociëteit. U ontvangt € 100,-. 

Restitutie Zeehavengeld. U ontvangt € 20,-.

De introductieprijs op de Kerstmarkt van Dordrecht bedroeg €42,95, daarna € 49,95.

Standaard lkopers van o.a. Winning Moves uitgaven.

 

 

Andere STEDENSPELLEN

Woerkumpoly-2003.Versie: Woerkumpoly
Makers: Tom Janssens en Benjamin Bartol - dec.2003
Afmetingen van de doos:  42 x 21 x 3,5 cm   
Het spel:
Hoewel dit spel ontworpen is door de 2 genoemde jongens van 17 jaar uit Woudrichem (een plaatsje van 5000 inwoners), wil ik het toch niet tot de zg. "self-made" spellen rekenen, omdat het hun zowaar gelukt is dit spel te commercialiseren. 
Zij hebben er 2 jaar aan gewerkt en toen de burgemeester van Woudrichem het spel zag besloot hij er 300 exemplaren van te laten maken. Daarvan gingen er 180 in de kerstpakketten voor de ambtenaren en de rest ging in de openbare verkoop. 

De foto op het deksel laat één van de kleine haventjes van Woudrichem zien, met op de achtergrond de plaatselijke molen. Op de randen van het deksel staan nog 26 kleurenfoto's van monumenten en plaatselijk bekende personen.
De velden op dit degelijke bord met blauwe rug zijn vanaf Start achtereenvolgens:

De Nieuwstad - Geve (= Alg.Fonds) - 't Kloosterhof - Inkomstenbelasting  - Voetveer - Voornplein - Vatte (= Kans) - Waalplein - Baarsplein - Gevangenepoort - Steurstraat - Visserijmuseum (i.p.v. Electriciteitsbedrijf) - Wethouder Viveenstraat - Jettebosstraat - Pont - Baljuw - Geve - Oude Ban - Heemraad - Vrije Have (i.p.v.Vrij Parkeren) - Landpoortstraat - Vatte - Hugo de Grootstraat - Vissersdijk - Zalmschouw - Wethouder de Joodestraat - Burgemeester van Rijswijkstraat - Arsenaal (i.p.v. Waterleiding) - Burgemeester van der Lelystraat - Ga naar de Gevangenepoort -  Bagijnestraat - Koepoortstraat - Geve - Molenstraat - Boot -Vatte - Kerkstraat - Extra Belasting en Hoogstraat.  

De prijzen van de eigendommen en de huren komen overeen met die van het overeenkomstige Hasbro-Monopolyspel uit het gulden tijdperk. Op de rugzijde van het speelbord is het Wapen van Woudrichem, in het klein, een aantal keer te zien. De stations zijn vervangen door 4 regionale vervoersmiddels, nl. de voetveer, pont en de boot. 
Op de Vatte-kaartjes is een zalm afgebeeld; op de Geve-kaartjes staat een schatkist, dat de bekende boekenkist moet voorstellen, waarmee Hugo de Groot uit het kasteel Loevenstein (aan de andere kant van de rivier) wist te ontsnappen. De teksten op de kaartjes (5,5 x 8 cm) zijn door Tom en Benjamin zelf bedacht en zijn in het plaatselijke dialect beschreven. Enkele opdrachten op deze kaartjes luiden:

"Slipke pikke mar de pliesie hedoe beptrapt. Betaol 2.000 euro boete." (Slipke pikke: 'tijdens de zomer varen er op de Merwede boten die vol geladen zijn zodat ze nog maar nèt boven het water uitsteken. Mensen zwemmen er naartoe, klimmen op de boot en varen een stukje mee. Dat mag niet en dus krijgt men daarvoor een boete, maar het wordt nog steeds heel veel gedaan.)

"Te lang op een hôôd zitte maauwe en de leste pont gemist, 1 beurt overslaon". (Hôôd: het leugenbankje. Dat bankje staat buiten de verstingmuren en daar zaten vroeger de woerkumse vissers met elkaar te praten. Dan hadden ze verhalen die helemaal niet waar waren. Dat bankje staat bij het pontje en de mensen zitten daar nog steeds op de pont te wachten. De tekst luidt dus: ''Te lang op het leugenbankje gezeten en de laatste pont gemist. Sla 1 beurt over.

"Heen motte betale en weer weer, das 2 veuruit." (Deze tekst staat op een bordje waar je met een klein bootje naar het kasteel Loevenstein kan varen. Iedereen kent dat bordje, waarvan de tekst betekent "Heen moet u betalen en terug ook; dat is dus 2x en vooruit betalen.)

"De kainders hebbe JOP âfgebrând, betaol veur de schaai 20.000 Euro." (Wij hadden in Woudrichem een Jongeren Opvang Plek (JOP) waar jongeren bij elkaar konden komen. Dat gebouw is door jongeren afgebrand, maar niemand weet wie het heeft gedaan.)

"De rutjes zijn verrinneweerd. Betaol veur de schaai: 2500 per huske, 10.000 per altenatiefje.
(= De ruitjes zijn kapot. Betaal voor de schade 2500 Euro voor elk huis en 10.000 voor elk altenatiefje)

De afmetingen van de bankbiljetten zijn 5 x 10 cm. De waarden in Euro's lopen van 100 tot 50.000. De biljetten zijn gedrukt op wit papier en dragen allemaal het logo zoals dat op het middenveld van het bord staat. De blauwe huisjes en rode alternatiefjes (naar het enige plaatselijke hotel) zijn iets kleiner dan die van het gebruikelijke spel.

In januari 2004 zijn er nog 150 exemplaren bij gemaakt, waarmee de totale oplage van dit heel bijzondere spel op 450 is gekomen.

 

 

Gouwe Deal.Versie: Gouwe Deal
Uitgever: Rotaryclub Boskoop en Tafelronde 143 Waddinxveen - 2007
Afmetingen van de doos: 27,0 x 27,0 x 6,5 cm
Het spel:
Deze uitgave werd mij aangereikt door drs. Luuk Dreyer van de Boskoopse Apotheek, sponsor van het hoekveld De Pot/Service Apotheek.
De drukker van dit spel is een lokale firma.

Ook deze gezamenlijke uitgave van de Boskoopse Rotaryclub en de Tafelronde van Waddinxveen had ten doel geld bijeen te brengen voor een goed doel. Daartoe hebben de leden van de beide clubs sponsors moeten zoeken voor de "straten" van het bord. 
De oplage bedroeg 1000 exemplaren en de netto opbrengst van € 14.000 werd gelijkelijk door de beide clubs aan goede doelen besteed.

De sponsors zijn vanaf Start (de pater makelaardij) respectievelijk:

Platem Bouw - Algemeen Fonds (Colpa Optiek) - Romijn Schildersbedrijf Boskoop BV - Loef B.V. - Team Toyota van Leeuwen/ NIEUWE AANDELENKOERSEN - Leune Bouw - Kans (Keukencentrum) - Heemskerk Installatietechniek - j.m.straver schilderwerken - Op bezoek in de gevangenis (Trifolium Woondiensten Boskoop) - Dufais Partycatering - Kans (N.P.S.Reclame) - Sportcafé Midden Boskoop - wellantcollege - Volvo Hooftman Autobedrijf BV/OPTIEPOT Anders Repro - Volvo Hooftman Autobedrijf BV/U BENT NU IN STAAT OM UW FAVORIETE AANDEEL TE KOPEN - AB Installatiebedrijf - Baan Designed to enjoy! - Kans (de Heeren Hoogwerff) en GA Vastgoed Advies Management Ontwikkeling.   

In dit spel gaat het niet om het kopen van straten en die vervolgens bebouwen met huizen en hotels, maar om het handelen in aandelen van ondernemingen. Een kleurgroep bestaat steeds uit 3 ondernemingen met elk 2 aandelen. Per kleur gaat het dus om 6 aandelen en hoe meer een speler daarvan heeft hoe meer dividend hij krijgt van een speler die op zijn onderneming komt. Er kunnen dus 2 eigenaren van één onderneming voorkomen en in dat geval moet het dividend dan ook aan beide eigenaren uitgekeerd worden. Als u echter zelf medeeigenaar bent dan hoeft u de ander niets te betalen.
N.B.: Op beide rode aandelenkaartjes van H.Verwaal Taxateurs staan de bedragen een factor 1.000 te laag genoteerd.
Er zijn 11 kaartjes "Nieuwe aandelenkoersen". Hierop staan de nieuwe koersen voor de verschillende kleurgroepen vermeld. 
Als u zo'n kaart heeft moeten trekken dan moet het volgende gebeuren:
Als een kleurgroep in waarde stijgt, krijgen alle spelers die één of meer aandelen in een bepaalde groep bezitten voor ieder aandeel het verschil tussen de prijs en de nieuwe koers betaald uit de pot. Als echter de groep in prijs daalt, dan moeten alle spelers met zo'n aandeel het verschil tussen de prijs en de nieuwe koers in de pot storten. Dit is een éénmalige uitkering/betaling, waarna de oorspronkelijke dividenden weer gelden.
Er zijn (51+8) Kans-kaartjes die gesponsord worden door Verhuurbedrijf Zuid-Holland en (50+8) Algemeen Fonds-kaartjes, gesponsord door het Groene Hart Ziekenhuis. Hierbij zijn de 2x8 kaartjes zg. "Winst of verlies?"-kaartjes, in elke stapel 1 per kleurgroep. Trekt één speler zo'n kaart dan geldt  hij voor alle spelers die aandelen van deze kleur bezitten. Winst of verlies wordt ontvangen van resp. betaald aan de pot.  Als bij de overige kaartjes wordt vermeld dat u geld ontvangt dan krijgt u dit van de bank, maar als u moet betalen dan dient dit in de pot te worden gestopt. Dit lijkt verdacht veel op de onofficiële huisregel bij Monopoly! Komt een speler op "Optiepot" dan moet hij nogmaals, maar nu met 1 dobbelsteen gooien. Gooit hij 4 of meer dan heeft hij winst en krijgt hij 1/3 van de inhoud van de pot; gooit hij 3 of minder dan moet hij 1/3 van de waarde van de pot te storten.
De opdrachten op de overige 50/51 kaartjes hebben grotendeels betrekking op elk van de sponsoren., zoals:

Boskoopse Apotheek: U gaat op vakantie. Bij de Boskoopse Apotheek heeft u de juiste voorlichting ontvangen voor een onbezorgde reis. Deze goede keuze bespaart
                                        u € 500 op uw vakantieadres.

Groene Hart Ziekenhuis: U bent in het Groene Hart Ziekenhuis sneller geholpen dan het landelijk gemiddelde aangaf. Ga 5 plaatsen vooruit.

Boomkwekerijmuseum: U geniet van uw bezoek aan het Boomkwekerijmuseum. Sla één beurt over.

Gemeente Waddinxveen: De belastingaanslag van de gemeente Waddinxveen valt op uw deurmat: Uw bijdrage dit jaar: € 1.000.

De brug is open en iedereen moet wachten. Betaal € 1.000 of sla een beurt over.

Er zijn slechts 5 bankbiljetten, gesponsord door Fortis, éénzijdig in kleur gedrukt,  respectievelijk in de waarden: 100 - 500 - 1.000 - 5.000 en 10.000.
De lopers zijn 6 eenvoudige, holle, gekleurde Mens-Erger-Je-Niet pionnetjes.
Beide dobbelstenen zijn rood met witte stippen.

De goede doelen waaraan de netto opbrengst van dit spel geschonken is zijn:

  1. G-Team van Voetbalvereniging Be Fair te Waddinxveen.

  2. Stichting Gered Gereedschap werkgroep Waddinxveen.

  3. Stichting CliniClowns Nederland.

  4. Scoutinggroep Dino's van Buitencentrum de Schouw te Boskoop.

De verkoopprijs van dit spel bedroeg € 25,-.

 

UNIVERSITEIT-SPELLEN

In Amerika zijn sedert 1984 al vele Monopoly-spellen van Universiteiten en Colleges uitgegeven, maar dit fenomeen is, vreemd genoeg, nog in geen enkel ander land gevolgd. Behalve in Nederland.

KivI Nieuws sept.2000.Versie: Mekelomania
Uitgever: Designamic
Ontwerpster: A.K.van der Made - Delft  - zomer 2000
Afmetingen van de doos: 32,5 x 32,5 x 5,7 cm
                     van het bord: 57 x 57 cm
Het spel:
In 2000 heeft Annemarit van der Made, studente Industrieel Ontwerpen aan de TU te Delft dit spel ontworpen. 
Verklaring van de naam van het spel: Mekel = centrale weg waar de Technische Universiteit Delft aan ligt, manie = hype , dus Mekelomanie = hype van de TUDelft. (Prof. Mekel was verzetsstrijder in het begin van W.O.II. Hij werd al spoedig met zijn hele groep opgepakt en doodgeschoten.)

Het spel is puur uit eigen initiatief opgezet. Om een bepaald deel van de afzet zeker te stellen zijn afnemers gezocht binnen afdelingen van de TUDelft en bij bedrijven die gerelateerd zijn aan de TUDelft. Een van de afnemers van het spel was de commissie die de introductiedagen van de TUDelft organiseerde. Voor elke student die als mentor zijnde gedurende deze dagen eerstejaars studenten onder zijn/haar hoede nam, heeft de commissie een spel gekocht. Door het spelen van spel maakten de nieuwe studenten 'spelenderwijs' kennis met de stad en het studentenleven. Verkooppunten van het spel waren de TUshop en Designamic.

Mekelomania-Delft-2000.De opzet van dit spel is in principe dat van het monopoly-spel, d.w.z. dat de deelnemers bezittingen kunnen aanschaffen, waarop gebouwd kan worden, waardoor het bezit toeneemt. De Spelregels zeggen hierover:
"Als speler van Mekelomania waan je je als student in Delft. Je loopt door bekende straten van Delft waarbij verschillende aspecten van het studentenleven je pad zullen kruisen. Het studeren in de Universiteits Bibliotheek (de UB), meedoen aan activiteiten zoals het bezoeken van (afstudeer) borrels, colleges en excursies. Hierbij is het streven om de meest vermogende student van Delft te worden."

Specifiek eigen facetten van dit spel zijn:

De naam van dit spel is op het middenveld van het 2x gevouwen 
bord
gedrukt in gesloten, zwarte letters op een ondergrond 
bestaande uit een deel van de stadskaart van Delft.

Elke speler moet bij de aanvang van het spel aangeven aan welke 
faculteit
hij studeert, dit i.v.m. het feit dat hij op velden van andere faculteiten € 5 moet betalen aan een ieder die daar wel studeert.

De inkomsten die een speler over Start(punt) ontvangt worden studiefinanciering genoemd.

Er worden geen huizen verhuurd; de kleine, gele gebouwtjes zijn de symbolen voor kamers en de grotere, oranje gebouwtjes zijn 
dus studentenhuizen. Deze worden door de bezitter verhuurd aan de spelers die op de bepaalde straat komen, waarvoor ze derhalve moeten betalen.

De straten hebben 2 kleur-balken; op de onderste kleur-balk van de eigendomskaarten staat de naam van een sponsor "Roest/Staalduinen Makelaardij".

Bij onbebouwde straten huurt u een ongemeubileerde kamer.

Wanneer een speler alle straten van één kleur in zijn bezit heeft, mag hij er kamers gaan verhuren, mits hij een onderneming heeft opgestart. Dat kan door een zakenrekening te openen, een belastingnummer aan te vragen en je in te schrijven bij de Kamer van koophandel. Daartoe moet je in principe op de betreffende velden komen.

De 7 bankbiljetten, van de ABN-AMRO, bestaan uit eenzijdig bedrukt, gekleurd papier in de waarden: 1 - 5 - 10 - 25 - 50 -100 en 250 euro , elk met zijn eigen afbeelding van een typisch Delfts monument.

Wanneer een speler op het veld De Kamerwinkel komt (ligt op de plaats van "Inkomsten belasting. Betaal € 200,-") kan er 1 kamer voor de helft van de prijs op een willekeurige straat geplaatst worden.

De zo bekende Gevangenis is hier de Universiteits Bibliotheek, waar de speler een beurt moet verblijven om te studeren voor zijn (her)tentamen. Hier mag u echter weer vertrekken als u met de dobbelstenen samen 10 gooit (i.p.v. dubbel).

Wanneer een speler op het veld Bank komt mag hij/zij een lening van € 150,- afsluiten, die echter binnen 1 beurt afgelost moet zijn, op straffe van een boete van € 10/ronde.

In plaats van Vrij Parkeren komt u hier in het Ketel 1 Café. Zoals elke student zal ook menig speler het café weten te vinden. Wanneer je hier vrijwillig komt, mag je zelf bepalen of je de volgende beurt verder door Delft trekt of dat je nog een biertje/borrel drinkt met een van de spelers die daarvoor ook moet verplaatsen naar het café en pas op de daarop volgende beurt verder zult gaan.

Op hetzelfde hoekpunt zetelt het Ondernemers fonds. Dit ondersteunt studenten die een onderneming op willen zetten. Wanneer je hierop komt, ontvang je het totale vermogen van het fonds. De inkomsten bestaan uit giften die een speler in opdracht van een Universiteitsfonds of Algemene Diensten kaart moet doen.

Op het 3de hoekpunt zetelt o.a. de Belastingdienst. Daar moet u per kamer € 5 en per studentenhuis € 20 betalen.

Als u op het veld Rondvaart komt betekent het dat u de rest van de straten (d.w.z. de rode straten) vanaf het water kunt bezichtigen, dus geen kamers hoeft te huren.

Alle velden zijn vanaf IBG Startpunt:

Vrijenbanselaan - TBM - Brasserskade - De kamerwinkel - Universiteitsfonds - Oudraadtweg - Balthasar v/d Polweg - Algemene Diensten - Jacoba van Beierenlaan - Het studeren gaat voorspoedig. 
Verlaat de UB/Universiteits bibliotheek
- Roland Holstlaan - Aart v/d Leeuwlaan - TNW ITS - Hendrik Tollenstraat - Algemene Diensten - Leeghwaterstraat - Aula - Mekelweg - Julianalaan - Ketel 1 Café/Ondernemersfonds - Ruys de Beerenbrouck straat - Hugo de Grootstraat - BK CiTG - Spoorsingel - Bank - Delfgauwseweg - Prof.Evertslaan - Universiteitsfonds - Nassaulaan - De Belastingdienst/Hertentamen, Ga naar de UB om te studeren! - Algemene Diensten - Beestenmarkt - De Rondvaart - Markt - Universiteitsfonds - Noordeinde - OCP L&R - Voorstraat en Oude Delft.

Afkortingen:

BK

Bouwkunde

TBM

Techniek, Bestuur en Management

CiTG

Civiele Techniek en Geowetenschappen

TNW

Technische Natuur Wetenschappen

ITS

Informatie Technologie en Systemen

IBG

Informatie Beheer Groep, hiervan ontvangt  
de student elke maand studiefinanciering

LR

Luchtvaart en Ruimtevaart techniek

UB

Universiteits Bibliotheek

OCP

Ontwerp, Constructie en Productie

Een paar teksten van de witte Algemene Dienst en Universiteitsfonds kaartjes luiden:

Je kunt oude dictaten aan je linker buurvrouw verkopen, waarvoor ze je 25,- euro betaalt.

Je ontvangt de zalmsnip t.w.v. 50,- euro.

Bij een bezoekje aan je ouderlijk huis heb je een bijdrage van 40,- euro gekregen om een nieuwe trui te kopen.

Om extra inkomsten binnen te halen, heb je je opgegeven als proefpersoon bij een onderzoek. Dit levert je 30,- euro op, maar kost wel een beurt.

De prijs van dit spel bedroeg bij de introductie f 75,- (= € 34,05).

 

Your comments and/or additional informations will be highly appreciated! Only then this catalogue remains interesting! So please do send a message to:
Uw opmerkingen en/of aanvullingen worden zeer op prijs gesteld! Zo blijft deze catalogus actueel! Neemt u dan ook gaarne contact op met:

albert c. veldhuis
Zoetermeer - The Netherlands
e-mail: worldofmonopoly@gmail.com
(Nederlands,,Deutsch,Français,Magyar)