Home / Start
Back / Terug
Content

NL - Speciale en Junior edities

Presentation:
version 2000

Presentatie:
versie 2000.

 

Vlag Nederland

  Aantal versies: 19 

  Uitgave: 2 oktober, 2006

 

Het Hollandsche Kermisspel uit ca. 1945.Versie: (Het Hollandsche) Kermisspel, - G.R.C.S. No.16
Uitgever: Victory Spelen - ±1945
Afmetingen van de doos: 36,0 x 51,8 cm
Het spel:
Dit spel zou als de voorloper van het hedendaagse Junior Monopoly van Hasbro beschouwd kunnen worden, ware het niet dat er zeker 45 jaar liggen tussen de beide uitgaven. Maar omdat deze Hollandsche uitgave zó zeer met de Hasbro uitgave overeenkomt is het wel erg interessant om dit spel uit de verzameling van Elly Manuel in dit hoofdstuk op te nemen.

De handleiding, die in het deksel van de doos is geplakt, zegt over het spel o.a.:

" ... Dit spel wordt gespeeld met één dobbelsteen door maximum zes personen, die tegelijkertijd kermisbezoekers en eigenaars van de établisementen zijn. Er zijn 3 groepen. Groep I (blauw omrand) bevat de 6 grootste zaken (Auto-scooter, 8-baan, Zweefmolen, Stoomcaroussel, Luna-park en Turksche schommel) die elk drie perceelen innemen. Groep II (wit omrand) de 6 middel-groote (Theater, Bier/Limonade, Draaimolen, Wafel- en Poffertjeskraam, Schommelschuitjes en Oliebollen), die twee perceelen beslaan en Groep III (rood omrand) de 18 kleinere van elk één perceel.
... Winnaar van het spel is diegene, die in een vooraf afgesproken tijdsduur alle dertig of de meeste entréekaartjes heeft weten te verwerven. De winnaar krijgt uit de gemeentekas den prijs, die voor den aanvang van het spel hierin is gedeponeerd."

Ziet u (op het deksel van de doos) dat ook hier al sprake is van een (Suiker)oompje?

Overeenkomsten en verschillen tussen dit Hollandsche spel uit ±1945 en dat van Parker Brothers uit 1991 en later:

Kermisspel

Junior Monopoly

spelers zijn bezoeker én eigenaar tegelijk spelers zijn bezoeker én eigenaar tegelijk
bord heeft 67 velden in 2 ellipsen naast elkaar bord heeft 32 velden
30 kermisattracties 24 kermisattracties
elke speler krijgt bij aanvang 5 eigendommen elke speler krijgt bij aanvang 10 kassa's
de plaats van een perceel bepaalt de prijs van de attractie kassa's verhogen de prijs van een attractie
"waarde-fiches" van 10 en 25 cent + 1 gulden bankbiljetten van 1 - 2 - 3 - 4 en 5 gulden
elke speler krijgt bij aanvang f 1,- elke speler krijgt bij aanvang f 31,-
géén Kanskaartjes 24 Kanskaartjes
1 dobbelsteen 1 dobbelsteen
je krijgt geen salaris bij ENTREE je ontvangt f 2,- bij START
spelduur wordt tevoren bepaald spel eindigt zodra 1 speler geen geld meer heeft
winnaar heeft de meeste "entréekaartjes" winnaar heeft het meeste geld
winnaar krijgt de prijs, uit de Gemeentekas winnaar moet tevreden zijn met de eer

De prijs van dit spel was ten tijde van de uitgave f 2,95.

 

 

Junior, ref. 690261Versie: Junior standaard - Nederlands, ref. 690261
Uitgever: Parker Bros./Tonka-Amsterdam - 1991
Afmetingen van de doos: 23,5 x 46,3 cm
Het spel:
Pas 56 jaar nadat het spel "voor spelers vanaf 8 jaar" officieel op de markt gebracht werd introduceerde Parker Brothers het Junior Monopoly. Dit spel is "voor kinderen van 5 tot 9 jaar".

Net als bij het spel voor de volwassenen gaat het er om zoveel mogelijk geld te verdienen. Als 1 van de spelers al zijn geld heeft uitgegeven moeten de andere spelers hun geld tellen om te kijken wie er heeft gewonnen. De rug van het bord is blauw, evenals de vakkeninlage van de doos. Het bord is vertikaal gevouwen. Op de onderkant van de doos staat een zwart/wit foto van het speelbord en alle attributen. Het geld bestaat uit eenzijdig bedrukte biljetten van 1 tot 5, met in het middenveld Suikeroompje in verschillende situaties. Er kunnen 4 kinderen tegelijk spelen, want er zijn 4 auto's, resp. geel, rood, blauw en groen. De kassa's die bij de aanvang van het spel worden uitgedeeld, hebben dezelfde 4 kleuren. Het spel heet een dag-naar-de-kermis en is in 20 tot 30 minuten uitgespeeld. Je gaat met Suikeroompje naar de achtbaan, goochelaar, waterglijbaan, botsauto's, poppenkast, minigolf, enz. Tijdens het spel koop je kassa's voor de attracties zodat die jouw eigendom worden. Als je 2 attracties van dezelfde kleur hebt, moet er dubbel worden betaald. Er zijn 6 Kans velden, waar kaartjes getrokken kunnen worden met opdrachten als "Ga naar de waterglijbaan" en "Betaal f 3,- en neem de kermistrein naar de snackbar". De afmetingen van deze kaartjes zijn 55 x 84 mm.
Deze variant werd nog in Frankrijk vervaardigd.

De prijs bedroeg in oktober 1991: ca. f 60,-.

 

 

Junior ed. ref. 05415NL.Versie: Junior standaard - Nederlands, ref. 05415NL
Uitgever: Parker Bros./Tonka-Amsterdam - 1991/2
Afmetingen van de doos: 23,5 x 46,3 cm
Het spel:
Er is nauwelijk enig verschil te ontdekken met de uitvoering volgens ref. 690261. Er zijn dan ook slechts 2 minimale verschilpunten te vinden, maar het betekent wél dat de produktie van deze spellen in 1992 van Frankrijk naar Ierland is verhuisd, want:

  1. Op het bord wordt nog 1991 vermeld.

  2. Op de rand van de doos staat reeds 1992.

  3. Op de onderzijde staat nog de foto in zwart/wit.

  4. Made in Ireland.

Een her-uitgave in iets gewijzigde uitvoering verscheen in 1994.

 

 

Magnetische Pocket Editie uit 1991.Versie: Magnetische Pocket Editie, barcode 058168
Uitgever: Parker/ Tonka - 1991
Afmetingen van het mapje: 1,5 x 10,5 x 18 cm
Het spel:
Deze reis editie is ongeveer in het formaat van een zakagenda. Het rode mapje is verpakt in een doosje waaruit een venster is gesneden. Daarin verschijnt, bij opbergen, de Monopoly balk van het mapje. Op de achterzijde van het doosje staat een afbeelding van het bordje met alle attributen. De attibuten zitten in een uitschuifbaar tray-tje dat men bij het spelen op reis wel ergens moet kunnen plaatsen. De platte lopers, huizen en hotels kleven op het speelveld, maar voor het kleine en onhandige geld, de Kans en Alg.fonds-kaartjes en de eigendoms- bewijzen zijn geen voorzieningen, zodat e.e.a. dus maar in de hand moet worden gehouden?
Een niet erg praktisch spel dat toch wel in een verzameling aanwezig moet zijn.

De prijs van dit spel bedroeg in oktober 1991 f 30,-.

 

 

De gouden lopers op een deel van het bord.Versie: Europese Editie - Nederlands, zonder ref.nr.
Uitgever: Parker/Tonka/Hasbro - 1991
Afmetingen van de doos: 27 x 27 x 8,4 cm
Het spel:
Op de onderkant van de fraaie blauwe doos met het bekende 12-sterren embleem staat de volgende duidelijke uiteenzetting:

"Ter ere van het nieuwe Europa in 1992 is er nu een internationale versie van het spel Monopoly. Sinds het ontstaan van Monopoly wordt het spel over de hele wereld gespeeld in vele verschillende talen. Ieder land heeft zijn eigen straten op het speelbord en er wordt gekocht en verkocht in de lokale munteenheid.
Met deze speciale Europese editie kan iedere Monopoly speler een "Jet-Setter" worden. Vanaf het woord Start stap je van het ene land in het andere, en kun je investeren in onroerend goed in de beroemdste straten van Europa.
Wordt het een huis in Parijs op de fameuze Champs Elysees, of wordt het een huis in de drukke Kalverstraat in het centrum van Amsterdam? Of heb je in Rome een slimme investering gedaan aan de Via Veneto en ga je de huur innen, voordat je via Vliegveld Dublin vertrekt naar het Deense Slotsgade waar je een hotel wilt kopen?
Voor een internationaal spel met investeringen op hoog niveau heb je veel, heel veel geld nodig. Deze Europese editie van Monopoly bevat daarom tweemaal zoveel speelgeld als normaal het geval is. En natuurlijk in ECU's, de munteenheid van het Europa van vandaag.

Ook de speelstukken zijn nieuw: twaalf metalen miniatuur bouwwerken, zo getrouw mogelijk nagemaakt. Beroemde bouwwerken uit de 12 landen van de Europese Gemeenschap stonden hiervoor model. In het spelregelboekje staan deze bouwwerken beschreven."

De zwaar metalen, vergulde lopers zijn resp.: Blarney Castle (Ierland), Brandenburger Tor (Duitsland), Abdij van Clervaux (Luxemburg), Atomium (België), Parthenon (Griekenland), La Sagrada Familia (Spanje), Eiffeltoren (Frankrijk), Grundvig Kerk (Denemarken), Scheve Toren van Pisa (Italië), Torre de Belem (Portugal), Tower of London (Engeland) en natuurlijk een windmolen voor Nederland.
De bankbiljetten hebben allen de zelfde afbeelding (met Eiffeltoren in het midden), alleen de kleur is anders voor de verschillende waarden.
De rugzijde van zowel de Kans- als de Algemeen Fonds kaartjes is blauw. In de cirkel van sterren staat bij Kans een ? en bij de Algemeen Fonds kaartjes ..... een Belgische ECU.
De huizen en hotels zijn van mooi glanzend hout gemaakt en hebben een dakrand.
Alle attributen kunnen netjes opgeborgen worden in de zwart plastic vakverdeling.
De dobbelstenen zijn blauw en de ogen zijn natuurlijk weer sterren.

Er is zowel een Nederlandstalig als een Franstalig boekje bij het spel.

Dit spel is "made in Waterford, Republic of Ireland".

De prijs bedroeg in mei 1992: f 100,-.

 

 

Versie: Magnetische Pocket Editie, ref. 05814NL
Uitgever: Parker/Tonka/Hasbro - 1992
Afmetingen van het mapje: 1,5 x 10,5 x 18 cm
Het spel:
Om onduidelijke redenen heeft men deze heruitgave van de Magnetische Pocket Editie niet meer in een doosje-met-venster gestopt, maar in een grotere overdoos-met-kartonnen-inlage zoals van het dobbelspel. Ook heeft het nu een duidelijk ref. nummer gekregen.

 

 

Dobbelspel, ref. 14087NL.Versie: Dobbelspel, ref. 14087NL11/92
Uitgever: Parker/Tonka/Hasbro - 1992
Afmetingen van het doosje: 3 x 14,3 x 17,3 cm
Het spel:
In een kleurige overdoos zit het donkergroene speeldoosje. In het deksel zit het speelbord, dat slechts bestaat uit vierkantjes in de kleuren van de straten, 4 vakjes met een lokomotief en verder 1 voor Waterleiding, 1 voor Electriciteitsbedrijf, 1 voor Gevangenis, 1 voor Ga Naar De Gevangenis en een rode pijl. In het andere deel zitten 10 dobbelstenen, een scoreblok en een potloodje. Op de dobbelstenen staan, behalve de getallen 50 - 100 - 150 - 200 - 250 en 500, ook de andere elementen van het spel, alsmede de rode pijl. Doel van het spel is om het eerst het vooraf afgesproken aantal punten te behalen. Als je aan de beurt bent, gooi je de dobbelstenen zo vaak als je wilt om te proberen zo veel mogelijk gelijk gekleurde dobbelstenen ("straten") te gooien en zo veel mogelijk punten te scoren. Als je echter alle drie de "Ga Naar De Gevangenis"-dobbelstenen gooit, is je beurt voorbij en verlies je alle punten, die je in die ronde had gescoord.
Een leuke en handige variant voor op reis. Made in Ireland.

De prijs bedroeg in oktober 1993: f 24,95.

 

 

Het Nederlandse Juniorspel uit 1994.Versie: Junior standaard - Nederlands, ref. 05415NL
Uitgever: Parker/Hasbro - 1994
Afmetingen van de doos: 24,5 x 48,5 cm
Het spel:
De verschillen tussen deze variant en die met ref.690261 van 1991 zijn:

Een iets grotere doos en speelbord.

Een geheel andere afbeelding op het deksel: Suikeroompje 
rent (nu met een ander groepje kinderen) over de vierde zijde 
van het speelbord.

Op de onderkant van de doos staat een kleurenfoto van 2 meisjes en een jongetje die aan het 
speelbord zitten.

Het speelbord is horizontaal gevouwen.

De afbeeldingen op de bankbiljetten zijn wit op een gekleurde ondergrond.

Dit spel werd in Ierland vervaardigd.

De prijs bedroeg in augustus 1997: f 44,95.

 

 

Het "rode koffertje" uit 1994.Versie: Reisspel, ref. 14248NL0694
Uitgever: Parker/Tonka/Hasbro - 1994
Afmetingen van het koffertje: 5 x 12 x 18 cm
Het spel:
Op de rode overdoos staat een duidelijke afbeelding van de binnenzijde van dit rode koffertje. Deze variant is inderdaad een weldoordachte en praktische reisgenoot. De lopers kunnen op elke straat vastgezet worden, doch niet meer dan 1. Dat betekent dat een ander die op dezelfde straat zou moeten gaan staan 1 stap verder moet gaan. Alleen op de hoeken kunnen 4 spelers tegelijk staan. Per straat zijn er ook 4 gaatjes voor de huizen en hotels. Er zijn géén Kans en Algemeen Fonds kaartjes. Daarvoor moet men met drie dobbelstenen gooien en de opdracht uitvoeren die vermeld staat op het lijstje bij het nummer dat overeenkomt met het gegooide aantal ogen. 
Hans van Maanen, die het Monopoly-gebeuren graag statistisch benadert, reageerde op het gebruik van 3 dobbelstenen als volgt:

"Het is een heel ander spel geworden door de andere inrichting van Kans en Algemeen fonds. In plaats van in volgorde af te pakken, moet je nu met drie dobbelstenen gooien. Dat maakt de kansverdeling heel anders. Immers, je gooit bijna nooit 3 (Kans: "Boete voor te snel rijden" of Algemeen fonds: "Een vergissing van de bank in uw voordeel") of 18 (Kans: "U heeft een kruiswoordpuzzel gewonnen' en Alg.Fonds: "U erft"), en heel vaak 10 (Kans: "U wordt aangeslagen voor straatgeld" en Alg. Fonds: "U ontvangt rente van 7% preferente aandelen") of 11 (Kans: "Repareer uw huizen" en Alg. Fonds: "Ga verder naar START"). Het kopen van huizen wordt dus veel riskanter.

Ook 9 of 12 gooi je betrekkelijk vaak met drie dobbelstenen. Daardoor worden Dorpsstraat en Barteljorisstraat veel meer waard dan normaal. De exacte kanspercentages zijn:

3     0,5%
4     1,4%
5     2,8%
6     4,6%
7     6,9%
8     9,7%
9   11,6%
10 12,5%
 
11  12,5%
12  11,6%
13    9,7%
14    6,9%
15    4,6%
16    2,8%
17    1,4%
18    0,5%

Dus als je huizen hebt en op Kans komt, maak je borst maar nat - je hebt een kans van 1 op 4 dat je wordt aangeslagen! Normaal gesproken heb je een kans van 1 op 16 (als je de volgorde niet onthoudt). Wel iets om rekening mee te houden..."

In plaats van een vrijkaartje voor het verlaten van de gevangenis krijgt u 1 van de 6 sleutels. Verder zijn de spelregels gelijk aan die van het normale spel. Deze rode koffertjes worden in China vervaardigd. Alleen in de Nederlandse uitvoering waren ze aanvankelijk al geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Bij een volgende uitgave was dit slippertje al hersteld in 8 jaar.

De prijs bedroeg in mei 1995: f 34,95.

 

 

Het langwerpige bord van het Juniorspel.Versie: Junior standaard - Nederlands, ref. 14540NL
Uitgever: Parker/Tonka/Hasbro B.V. - 1996
Afmetingen van de doos: 26,8 x 26,8 cm
Het spel:
De verschillen tussen deze variant en die van de voorgaande jaren zijn:

Een geheel nieuwe, vierkante doos.

Een nieuwe afbeelding op het deksel: Kinderen in een autootje van de achtbaan met op de achtergrond 
2 springende dolfijnen.

Op de kleurenfoto op de onderkant van de doos staat weer een tafereeltje van 2 andere meisjes en 1 jongetje. Het geld dat zij gebruiken is overigens dat van het spel uit 1991.

Het speelbord is nu langwerpig: 25 x 50,5 cm.

De rugzijde van het bord is rood, evenals de plastic vakkeninlage van de binnendoos.

Het geld is gelijk aan dat van het spel uit 1994.

De Kans-kaartjes zijn veel kleiner geworden: 43 x 63 mm.

De prijs bedroeg in augustus 1997: f 44,95.

 

 

Euro Monopoly - 05597.Versie: Monopoly EURO - Nederlands, ref. 05597/104
Uitgever: Parker/Hasbro, Inc. - sept. 1999
Afmetingen van de doos: 27,0 x 40,2 x 6,5 cm
Het spel:
Natuurlijk heeft ook Parker/Hasbro de introductie van de Euro aangegrepen om weer een bijzonder spel uit te brengen. Was er in 1991 (zie de beschrijving van het spel in de "blauwe doos") nog sprake van 12 landen van de Europese Gemeenschap, nu behoren 15 landen tot de Europese Unie en 7 landen zullen in de komende jaren toetreden. Daarop hebben de makers van dit spel al geanticipeerd, door die landen in het begin van het spel te plaatsen. De duurste eigendommen zijn de hoofdsteden van de landen die het eerst lid waren. Groepen die tegelijk lid werden, zijn verdeeld naar de grootte van hun hoofdstedelijke bevolking.
De hoofdsteden en landen zijn vanaf Start achtereenvolgens:

Vilnius (Litouwen) - Riga (Letland) - Sofia (Bulgarije) - Boekarest (Roemenië) - Warschau (Polen) - Boedapest (Hongarije) - (fout, is niet de hoofstad!)>Genève (Zwitserland) - Helsinki (Finland) - Stockholm (Zweden) - Wenen (Oostenrijk) - Lissabon (Portugal) - Madrid (Spanje) - Athene (Griekenland) - Dublin (Ierland) - Kopenhagen (Denemarken) - London (Verenigd Koninkrijk) - Luxemburg (Luxemburg) - Brussel (België) - Amsterdam (Nederland) - Rome (Italië) - Berlijn (Duitsland) en Parijs (Frankrijk).

De 4 stations zijn nu de 4 drukste luchthavens van Europa, t.w. Schiphol (Amsterdam) - Rhein-Main (Frankfurt) - Paris Charles de Gaulle en London Heathrow. De beide utiliteistbedrijven zijn geworden: het Europese Parlement en het Europese Gerechtshof.

Jammer is het dat er deze keer maar 8 lopers zijn, een zéér beperkte keuze dus uit de 22 landen. Zeven van deze lopers zijn dezelfde als die uit het spel van 1991. Alleen het Atomium van België is vervangen door Mannke Pis. En waarom zijn deze tinnen lopers niet net zo mooi verguld? In het goed verzorgde boekje van de Handleiding wordt een uitvoerige toelichting gegeven bij deze lopers.
De 7 verschillende bankbiljetten zijn mooie kopieën van de echte €-biljetten. De € 1 zijn goud en zilverkleurige (plastic) munten. Over of op Start ontvangt u … ja, weer 200 maar nu in Euro's.
Waarom de plastic huisjes met dakrand en schoorsteen nu donkerblauw zijn en de hotels goudbruin, wordt niet nader toegelicht. De beide dobbelstenen zijn donkerblauw met gouden stippen.
Vermeldenswaardig is toch wel dat het deksel nu een stuk van het Start-veld laat zien met een stuk van zowel de eerste als vierde zijde in perspectief. Dat is opvallend omdat dit zelfde ontwerp ook toegepast wordt bij alle Stedenspellen van Winning Moves die sedert 1998 in Europa uitgegeven worden. Op de onderzijde van de doos staat weer een mooie kleurenfoto van het bord met al zijn attributen.

Het ligt voor de hand om de verschillen en overeenkomsten met de Europese Editie uit 1991 op een rijtje te zetten:

Monopoly Euro 1999

Monopoly Europese Editie 1991

2x gevouwen bord in rechthoekige doos

2x gevouwen bord in vierkante doos

eigendommen zijn hoofdsteden van 22 landen

eigendommen zijn groepen van 2 of 3 straten uit 8 landen

"stations" zijn vliegvelden

"stations" zijn vliegvelden

in de gevangenis zit Jake the Jailbird

in de gevangenis zit … niemand

de munteenheid is Euro

de munteenheid is Ecu

8 lopers van bekende gebouwen

12 lopers van bekende gebouwen

Mr.Monopoly in de rode balk

Suikeroompje in de rode balk

De prijs van dit spel bedroeg in november 1999 f 89,95.

 

 

Engels chocolade-spel verkocht door de Bijenkorf.Versie: Monopoly - Milk Chocolate Game Edition
Uitgever: Bonbon Buddies-UK/Hasbro Inc. - 1999
Afmetingen van de doos: 15 x 30 x 4,5 cm
Het spel:
In de catalogus van de Bijenkorf, die in november 1999 werd uitgegeven, stond deze leuke variant van Monopoly, naast een soortgelijke uitvoering van Triviant en Scrabble, aangekondigd. Binnen 2 weken echter waren ze al weer uitverkocht, zodat de "echte" Monopolisten er naast grepen. Een schrijven aan de Engelse fabrikant "Bonbon Buddies" heeft helaas ook niets opgeleverd.
Het is echter wel waarschijnlijk dat deze "spellen", na hun eerste introductie, ook in de toekomst weer verkrijgbaar zullen zijn.

Helaas betreft het (nog) géén Nederlands spel, want het is de Engelse variant, dus met straten van London.

Het spel is beslist niet te spelen, want het bordje bordje van 30 x 30 cm bevat tussen de bekende hoekpunten slechts 4 velden, waarvan er 2 straten zijn.
Er zijn 6 chocolade fikken (in zilverpapier) als lopers. Ook de 16 in groen zilverpapier gewikkelde huizen en 8 rode hotels kunnen genuttigd worden (maar doet de ware Monopolist dat?). De 5 bankbiljetten, 10 Kans- en 10 Algemeen Fonds kaartjes zijn echter niet van chocolade.

De prijs van dit spel bedroeg in november 1999 bij de Bijenkorf  f 19,-.

 

 

Eetbare Junior versie (1999).Versie: Junior  Edible Candy Game
Uitgever: Bonbon Buddies-UK/Hasbro Inc. - 1999
Afmetingen van de doos: 15 x 30 x 4,5 cm
Het spel:
Evenals de Chocolade editie is ook dit bijna onspeelbare snoep-spel  voor de Kerstdagen van 2000 door de Bijenkorf in Nederland geïmporteerd.
"Bijna onspeelbaar", want onder op de doos staan de uitvoerige spelregels voor het spelen van deze drastisch vereenvoudigde versie. Alle elementen van het spel zijn echter wel aanwezig, maar het gaat tenslotte om de eetbare 4 lopers, bestaande uit ronde schijfjes snoepgoed  in de kleuren lichtgeel, lichtroze, lichtblauw en lichtgroen, en de 4x5 kassa's in dezelfde kleuren en van het zelfde snoepgoed.
De bankbiljetten en de kleine Chance-kaartjes zijn van gewoon papier. Alle attributen zitten in een inlage van rood plastic. Het snoepgoed is bovendien afgedekt door een voorgevormd plaatje van doorzichtig plastic.

Als de spelers aan het snoepen gaan wordt het spel waardeloos.

De prijs van dit spel bedroeg in november 2000 f 17,95 (= € 8,15)

 

 

Europa editie met BERN - 2001.Versie: Monopoly Europa - Nederlands, ref. 15283/104  
Uitgever: Parker/Hasbro, Inc. - 2001
Afmetingen van de doos: 6,5 x 26,8 x 40,1 cm
Het spel:
Nadat de uitgave met ref.nr. 05597 was uitgegeven bleek dat het ontwerpbureau van Hasbro niet wist wat de hoofdstad van Zwitserland is. Zij hadden de belangrijke stad Genève geplaatst tussen de hoofdsteden van andere Europese landen. Het duurde echter 2 jaar voordat deze nieuwe uitgave, met nieuw ref.nr. en nieuwe presentatie (vergrootte lopers op het deksel en een lint met de tekst "Europa") verscheen met vermelding van de juiste Zwitserse hoofdstad Bern.
Al het overige van dit spel is ongewijzigd gebleven.

 

 

Junior-2001 met USA-ref.nr.00441Versie: Junior standaard - Nederlands, ref. 00441/104  
Uitgever: Parker/Hasbro B.V. - 2001
Afmetingen van de doos: 26,8 x 26,8 cm
Het spel:
Net zoals het met de standaard edititie uit 2001 het geval was heeft Hasbro er ook voor gekozen om bij deze nieuwe uitgave 
het Amerikaanse referentienummer 441 te gaan gebruiken, gevolgd door het landennummer. (De 'eenheidsworst' wordt zodoende hoe langer hoe dikker.)

De presentatie op het deksel van deze vierkante doos is bepaald flitsend te noemen: Een zeer gestroomlijnd wagentje dat van een getordeerde achtbaan komt zoefen. Zaten er in het rode wagentje op de doos uit 1996 4 kinderen, nu zitten er slechts 3 in het gele wagentje.
Het is ook voor het eerst dat de rode Monopoly-balk-in-reliëf met Mr. Monopoly (zoals Suikeroompje sedert 2000 genoemd wordt) met zijn rode vlinderdasje uit de middelste O verschijnt.

Het spel is natuurlijk niet veranderd en het langwerpige bord is ook gehandhaafd. Alleen is de munteenheid natuurlijk de geworden.

 

 

Eenvoudige reiseditie uit 2001.Versie: Reisspel, ref. 14248/104     
Uitgever: Parker/Hasbro Inc. - 2001
Afmetingen van het ophangdoosje: 2,4 x 14,5 x 19,5/23,5 cm
                                  van het bordje: 19 x 19 cm
Het spel:
In 1994 werd onder hetzelfde ref. 14248 ook al een Reisspel uitgebracht: het zg. "rode koffertje". Terwijl dat een goed verzorgde uitgave was is dit nieuwe spel wel een toonbeeld van eenvoud en slordigheid:

  1. Het ophangdoosje voor in de winkel, dat dus suggereert een omslagdoosje te zijn, blijkt de permanente doos voor het spel te zijn.

  2. Het kleine bordje, met rode rug, is scheef.

  3. De kleine, groene huisjes en rode hotels hebben inwendig een rond gat. De zin daarvan is niet duidelijk, want ze zijn daarmee nog niet stapelbaar, hetgeen bovendien geen zin zou hebben. Er wordt een degelijker plastic-zakje-met- klemsluiting bijgeleverd voor het bewaren van de huisjes, hotels en dobbelstenen,  ter vervanging van het gesealde zakje waarin ze leverd worden.
    Maar waarvoor dient het meegeleverde elastiekje?

  4. De eigendomsbewijzen (met rode rug) en kaartjes zitten met z'n allen op "één vel karton" zoals dat bij de inhoud wordt vermeldt. Daarvan moeten ze dus nog wel losgetrokken worden.

  5. Er zijn géén Kans en Algemeen Fonds kaartjes. Daarvoor moet men met drie dobbelstenen gooien en de opdracht uitvoeren die vermeld staat op het lijstje bij het nummer dat overeenkomt met het gegooide aantal ogen. Zie ook Hans van Maanen's commentaar bij het Reisspel uit 1994.

  6. In plaats van een vrijkaartje voor het verlaten van de gevangenis krijgt u 1 van de 6 sleutels

  7. De afmetingen van de bankbiljetjes zijn 26 x 47 mm.

Dit model van het Reisspel werd "Vervaardigd in Spanje".

De prijs bedroeg in jan.2003 € 9,95. 

 

 

Monopoly express, een nieuw dobbelspel-2005.Versie: Monopoly express, Ref.080542787104
Uitgever: Parker/ Hasbro - augustus 2005
Afmetingen van de doos: diam. 15,5 cm x 4,5 cm
Het spel:
Dit spel is slechts een andere presentatie, hoewel een fraaie, van het Dobbelspel, zoals dat onder ref.nr.14087NL in 1992 is verschenen.

De ondertitel op de doos zegt: "Het volledige Monopoly plezier kan met dit spel in slechts 20 minuten beleefd worden."

Er zijn 11 dobbelstenen, die niet alleen de getallen van 50 tot 500 hebben, maar ook locomotiefjes en politieagenten
Als het uw beurt is mag u alle dobbelstenen net zo vaak gooien als u wilt om zo veel mogelijk "straten" van één kleur te krijgen en zo de hoogst mogelijke score te verkrijgen. Maar, zodra u all 3 de politieagenten gooit is uw beurt voorbij en verliest u alle zojuist vergaarde punten.

Deze voor Hasbro ongebruikelijke uitgave, is "Made in China".

 

 

Reisspel variant uit 2005.Versie: Reisspel - Nederlands, Ref.070501324104 
             "Het beroemde gezelschapsspel in zakformaat"
Uitgever:
Parker/ Hasbro - juli 2005
Afmetingen van de doos: 16 x 22,5 x 4 cm
Het spel:
Het "rode koffertje" uit 1994 noemde ik toen reeds
"een weldoordachte en praktische reisgenoot". Maar in 2001verscheen, n.b. onder hetzelfde ref.nr., een uiterst onpraktische uitvoering met een los, klein bordje.
Nu zit het hele spel weer in een klein, opklapbaar,  ook weer rood, doosje, dus toch weer wat handiger om het spel op reis mee te nemen.

Het spel met de-3-dobbelstenen-en-6-plastic-sleutels wordt op dezelfde manier gespeeld als de eerder genoemde reisspellen.

De prijs van dit spel bedroeg in september 2006 € 8,95.

 

 

Chocolade Monopoly van Nederlands fabrikaat-2006.Versie: Chocolade Monopoly, Art.nr. 7516
              "Het beroemde én lekkere gezelschapsspel!"
Uitgever: Parker/Hasbro - Gamesformotion - sept.2006
Afmetingen van de doos:21,2 x 21,2 x 3,6 cm
                 van het bordje: 41,0 x 41,0 cm
Het spel:
De Nederlandse uitgever van dit heerlijke spel heeft het heel wat serieuser en grootser aangepakt dan de eerder genoemde Engelse uitgever. Zijn versie zal in alle landen van Europa verkrijgbaar worden, zie de chocoladesite.

Voor het ontwerp van de doos is gebruik gemaakt van die van het Standaard spel uit 2001, dus met de mahonie-kleurige randen.

Dit is inderdaad wel een versie zoals die niet vaak voorkomt! De nadruk ligt meer op het lekkere dan op het spel, want er ontbreken gewoon alle essentiële onderdelen om het een echt monopolistenspel te laten zijn, nl.: de lopers en geld, eigendomskaartjes, de Kans en Algemeen Fonds-kaartjes en tenslotte de huizen en hotels. 
Er is echter wél een heus Monopoly-bord met de straten uit eigen land.
Er is slechts 1 draaischijf en overheerlijke chocolaatjes van Belgisch fabrikaat (en dat garandeert dus kwaliteit). Met de draaischijf bepaalt de speler op welke straat een chocolaatje van dezelfde kleur moet worden gelegd. Als op alle straten van 1 kleur (of op alle stations) alle chocolaatjes liggen dan zijn ze voor de eerstvolgende die deze kleur draait. 
Als een speler een vraagteken draait dan moet er een chocolaatje in de pot gelegd worden. En dan gaat hier de overbekende huisregel gelden dat degene die op Vrij Parkeren komt de hele inhoud van de pot mag hebben.
Winnaar is degene die tenslotte de meeste chocolaatjes heeft. En of dat nog niet genoeg is mag hij/zij ook nog de chocollaatjes hebben die er dan nog in de pot zitten.
Deze gecompliceerde spelregels staan in 7 punten genoemd op de onderzijde van de doos.

Het lijkt mij een leuke manier om in een gezelschap chocolaatjes "uit te delen".

In Nederland zijn deze spellen verkrijgbaar bij o.a. V&D en de Etos.
De adviesprijs van deze spellen is € 9,95.

 

 

Your comments and/or additional informations will be highly appreciated! Only then this catalogue remains interesting! So please do send a message to:
Uw opmerkingen en/of aanvullingen worden zeer op prijs gesteld! Zo blijft deze catalogus actueel! Neemt u dan ook gaarne contact op met:

albert c. veldhuis
Zoetermeer - The Netherlands
e-mail: worldofmonopoly@gmail.com
(Nederlands,,Deutsch,Français,Magyar)